RU

Illegale downloadsites moeten sneller offline gehaald worden

Het kabinet van minister van Economie Kris Peeters (CD&V) wil met een nieuw pakket maatregelen het illegaal downloaden van films en muziek strenger aanpakken. Dat schrijft De Standaard. Peeters wil onder meer een aparte rechtbank die zich over inbreuken buigt, en piraatsites moeten sneller offline gehaald worden.

Het kabinet Peeters benadrukt dat het gaat om een voorstel, dat binnen de regering nog besproken moet worden, al wil Peeters er wel snel op inzetten. Als minister van Economie wil hij de toegang tot illegale downloadsites met verschillende maatregelen bemoeilijken. Bedoeling is vooral om het auteurs-recht op de muziek of beelden die illegaal circuleren op het internet te beschermen.

Zo zou er binnen de FOD Economie een aparte dienst komen "voor de strijd tegen de inbreuken op het internet". Die moet piraatsites sneller opsporen, en niet enkel deze webpagina's volledig offline krijgen, maar ook zogenoemde "spiegelsites", waarop dezelfde muziek, films of televisieprogramma's nog steeds naar hartelust illegaal kunnen gedownload worden. De URL's van die spiegelwebsites zijn dan nagenoeg identiek aan die van de "oorspronkelijke" piraatwebsites, zodat handige surfers er toch snel bij terechtkomen.

Geblokkeerde websites zouden bovendien gepubliceerd worden op een zwarte lijst. Surfers die toch zo'n site willen bezoeken, dan zouden automatisch doorverwezen worden naar een legaal (en betalend) alternatief.

Peeters wil een aparte rechtbank die alle piraterijzaken behandelt én er komt een zwarte lijst met illegale downloadsites

Opvallend onderdeel van Peeters' voorstel: enkel de Brusselse rechtbank van Koophandel zou bevoegd worden voor zaken rond piraterij. Nu stappen benadeelde partijen naar verschillende rechtbanken. Peeters wil dat meer stroomlijnen door één rechtbank voor dit soort kwesties aan te duiden. 

Sector tevreden over "duidelijk juridisch kader"

De Belgian Entertainment Association, de beroepsvereniging van de Belgische muziek, games en videosector, reageert tevreden op de plannen van Peeters.  "Het is een goed idee om een duidelijker juridisch kader hierover te hebben", zegt voorzitter Olivier Maeterlinck. "Er bestaan tal van legale platformen, streamingdiensten zoals Spotify bijvoorbeeld, die zich nu al steeds beter ontwikkelen en een steeds groter publiek bereiken. Die bedrijven hebben een businessmodel waarbij de makers van bepaalde mediacontent wél correct vergoed worden. De rotte appels moeten streng aangepakt worden, en die procedures moeten minder lang aanslepen. Processen van 1,5 tot 2 jaar zijn nu geen uitzondering."

Volgens Maeterlinck is het illegaal downloaden in ons land wel licht op zijn retour. "Laat ons zeggen dat ongeveer 20% van de Belgen al eens naar een illegale downloadwebsite surft. Dat is minder dan enkele jaren geleden, door grote acties op het internationale niveau. Een site als The Pirate Bay, die na een lange procedureslag offline gaat: dat mist zijn effect niet", aldus Maeterlinck. "Daarom is het zo belangrijk om de deuren naar illegale downloadsites te sluiten én mensen actief naar de legale alternatieven te leiden. Surfers mogen ook niet vergeten dat de motieven van illegale downloadsites niet altijd koosjer zijn. Het gebeurt geregeld dat die sites persoonsgegevens proberen ontfutselen."

Illegale content moeilijker bereikbaar maken én gebruikers leiden naar legale alternatieven: zo kunnen piraatsites het best aangepakt worden.

Maeterlinck benadrukt dat de regering bij de aanpak van illegaal downloaden best ook de providers mee in het bad trekt. "Ze ontwikkelen vandaag de dag zelf heel wat legale platformen, zoals Play More of een Netflixaanbod. Illegale content is voor hen dan ook zeker een doorn in het oog, omdat de grote providers wel braaf de licentievergoedingen betalen."

Meest gelezen