Belga

Jambon: "Net als alle bijna 45.000 politieagenten is de agent die informatie lekte, gescreend"

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) heeft in de Kamer gereageerd op het dossier over de agent die informatie gelekt zou hebben aan Yassine Atar, broer van Oussama Atar die gezien wordt als de spilfiguur van de aanslagen van 22 maart in ons land. "Net als alle bijna 45.000 politiemensen is hij ook gescreend."

Eerder vandaag raakte bekend dat een Brusselse agent die ervan verdacht wordt vertrouwelijke informatie te hebben gelekt van een terreurdossier, in contact zou gestaan hebben met Yassine Atar. Yassine Atar is de broer van Oussama Atar, het vermoedelijke brein achter de aanslagen van 22 maart in ons land, en de neef van de broers El Bakraoui, de zelfmoordterroristen die zich opbliezen in Zaventem en Maalbeek. 

Op het dossier of de feiten zelf kan minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) niet dieper ingaan, omdat dat deel uitmaakt van het gerechtelijk onderzoek. Wel wil hij antwoord geven op de vraag of de politieagent voldoende gescreend werd. "Net als alle bijna 45.000 politiemensen is hij ook gescreend en is er een degelijk rekruteringsproces gedaan." 

Toch moet Jambon ook iets van het hart. "We hebben 45.000 politieagenten die zich dag in dag uit inzetten voor onze veiligheid. Als er in zo'n groot korps hier en daar iemand uit de bocht gaat, stel dan niet het hele politieapparaat in vraag. We doen dagelijks wat mogelijk is om de democratie te vrijwaren."

Meest gelezen