L'Oréal-erfgename Liliane Bettencourt (94) overleden

In haar geliefde Parijs, waar ze jaren tot de jetset behoorde en in Neuilly-sur-Seine woonde, is Liliane Bettencourt overleden. Als enige erfgename van het cosmeticabedrijf L'Oréal was ze een van de rijkste mensen op aarde. We weten het niet op een paar honderd miljoenen, maar haar fortuin wordt tussen de 30 en 40 miljard euro geschat. En daar horen uiteraard financiële schandalen bij.    

Ongrijpbare vrouw

Vanuit het niets en beginnend met de huis-aan-huis-verkoop van haarverf stichtte haar vader Eugene Schueller het concern  L'Oreal. Liliane was de enige erfgename. Toen ze vijf was, overleed haar moeder. Als 15-jarige begon ze voor het bedrijf te werken, eenvoudige taken zoals flessen shampoo vullen en er etiketten op plakken. In 1950 trouwde ze met de rechtse politicus André Bettencourt, die minister was onder de presidenten René Coty, Charles De Gaulle en Georges Pompidou. 

Decennialang werd ze beschouwd als "une vraie beauté''. Vanaf 1957, na de dood van haar vader, leidde de 35-jarige Liliane Bettencourt met vaste hand het imperium en maakte er een wereldleider van voor make-up, shampoos en andere schoonheidsproducten. Tot 5 jaar geleden zat ze in de raad van bestuur van het beursgenoteerde bedrijf. 

Mamie Zinzin

Het echtpaar Bettencourt zwom in het geld en liet het breed hangen. "Mamie Zinzin" werd haar niet echt flatterende bijnaam. Ze stichtte enkele liefdadigheidsorganisaties die gulle prijzen uitreikten aan wie actief was op sociaal en wetenschappelijk vlak, en aan wie het feminisme bevorderde. Onvermijdelijk raakte Liliane Bettencourt betrokken in financiële schandalen. Die hadden te maken met schenkingen aan gewezen president Sarkozy, en mogelijk ook aan extreemrechtse groepen in binnen- en buitenland.

Pijnlijk werd het toen haar dochter en kleinzoon haar onder voogdij plaatsten, op vermoeden van dementie, nadat ze grote sommen en peperdure kunstwerken, zelfs Picasso's, cadeau deed aan enkele intimi. Dreigingen met rechtszaken vlogen heen en weer. Er zou ook geld naar belastingparadijzen zijn gesluisd. Enkele jaren geleden verzoenden de familieleden zich. Volgende maand zou Liliane Bettencourt 95 worden. Ze had alzheimer. 

Meest gelezen