Videospeler inladen...

Meer werk voor pechverhelpers door platte banden

Heeft u een platte band? Dan is de kans groot dat uw auto getakeld moet worden. Bijna 1 op de 4 wagens met bandenpech heeft namelijk geen reservewiel. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse Automobilistenbond VAB. Een reservewiel kost meer en maakt de wagen ook zwaarder waardoor die meer verbruikt.

In 2012 waren 32 procent van de voertuigen met bandenpech uitgerust met een reservewiel. Dit jaar was dat nog maar 23 procent. Een daling van bijna 10 procent. Dat merkt ook Eddy Dupay op, hij is al twaalf jaar wegenwachter bij VAB. Dupay takelt vaak auto's, voor een simpele platte band. "Vroeger konden automobilisten of wij die banden zelf monteren aan auto's. Nu mag je het nog kunnen, als je geen reservewiel hebt, dan gaat het niet en sta je daar”, zegt Dupay.

Niet alle auto’s met een platte band moeten getakeld worden. Zit het gat op het loopvlak van de band, dan is de band herstelbaar. Maar als het gat of scheurtje zich aan de zijkant bevindt, moet de auto getakeld worden. 

Voor wegenwachters zorgt het takelen van wagens voor extra werk en dat is niet altijd evident: "Vooral in het weekend en 's avonds zorgt dit voor problemen. Veel bandencentrales of garages zijn dan gesloten. Automobilisten met bandenpech krijgen dan een reservewagen aangewezen, wat omslachtig is natuurlijk", zegt Joni Junes van VAB.

Meest gelezen