heatherwick studio

MOCAA wordt grootste museum van Afrika

In Kaapstad opent vandaag het "Zeitz museum of contemporary art Africa", kortweg MOCAA. Het museum ligt dramatisch mooi aan de Atlantische Oceaan en zal meteen het grootste van heel Afrika zijn. Het MOCAA moet een nieuwe impuls geven aan de Afrikaanse kunst, en kan een ontmoetingsplaats worden voor debatten over democratie, corruptie, mensenrechten en artistieke vrijheid.  

Nooit in de geschiedenis van Afrika was er zoveel te doen over de opening van een kunsttempel. Nu al noemen sommigen het Zeitz, of MOOCA, het Tate Modern van het zwarte continent. Maar dat doet onrecht aan het project, dat meer wil zijn dan een verzameling hedendaagse artefacten.

Zoals het Frac in Duinkerken, Noord-Frankrijk, is het museum ondergebracht in een grondig gerenoveerde reusachtige loods, in dit geval een graansilo, tegen de achtergrond van havendokken, de Tafelberg en de skyline van Kaapstad. Het museum heeft 35 miljoen gekost, helemaal betaald door particuliere fondsen, en biedt onderdak aan de collectie Afrikaanse kunst van de Duitse zakenman Jochen Zeitz, en tijdelijke tentoonstellingen. Er is 9 jaar aan gewerkt.   

Uit de weg, hier komt Afrika

Zuid-Afrika heeft een bruisende kunstsien met tientallen kunstenaars aan de vooravond van een internationale doorbraak, en dynamische galeries die de artiesten de wijde wereld in catapulteren.

Het nieuwe museum moet de nieuwe trends tonen, op het ogenblik dat ze gebeuren. Maar ook enigszins vergeten kunstenaars van de voorbije decennia krijgen een kans, om te bewijzen dat de ongeduldige jonge nieuwelingen niet zomaar uit de lucht komen vallen.

De belangrijkste taak van de instelling zal zijn om de lokale bevolking mee te krijgen. Er is in Afrika geen traditie van museumbezoek, en veel mensen hebben wel andere zorgen dan culturele. Voor de politieke leiders is kunst absoluut geen prioriteit. 

Meest gelezen