Mogelijkheden om legaal films te downloaden zijn sterk verspreid

Minister van Economie Kris Peeters (CD&V) wil het illegaal downloaden van films en muziek aanpakken. Geld, aanbod, recent werk en onwetendheid zetten mensen er toe aan om illegaal te downloaden. Nochtans zijn er heel wat mogelijkheden om legaal films te downloaden.

Minister van Economie Kris Peeters wil de toegang tot illegale downloadsites met verschillende maatregelen bemoeilijken. Voor de eigenaars van auteursrechten op audiovisuele werken klinkt dit als muziek in de oren. Door het illegaal downloaden zien zij een pak centen door hun neus geboord worden.

Uit de cijfers van de imec.digimeter 2016 blijkt dat 44,3% van de Vlamingen die films of series downloadden, dit op een legale manier deed. Die groep legale downloaders wordt wel groter, maar toch zijn er nog heel wat liefhebbers die hun favoriete film of serie illegaal downloaden. De reden is eenvoudig: om geld uit te sparen. “Eén derde van de mensen die illegaal downloaden, zegt dat ze dit doen omdat het gratis is”, zegt Olivier Maeterlinck, directeur van de Belgian Entertainment Association (BEA).  

Blijft de geldbeugel een belangrijk motief, er zijn nog redenen. Het aanbod films en series die je illegaal kan downloaden is groot, met ronkende titels. De bekende serie ‘Games of Thrones’ zou evenveel keer illegaal gedownload en bekeken zijn, als legaal bekeken via tv en streaming. Je kan ook zéér recent werk illegaal vinden. Films die pas in de bioscoop draaien, zijn soms al na een paar dagen terug te vinden op illegale downloadsites. Maar een deel van de illegale downloaders doet dit ook uit onwetendheid. Ze weten niet goed waar ze het op een legale wijze kunnen vinden.  

film.nl

Het legaal aanbod is er wel degelijk, maar het is onoverzichtelijk. In Nederland hebben ze daar iets op gevonden. In een poging om illegaal downloaden tegen te gaan, lanceerde de Nederlandse filmindustrie “film.nl”. Deze site of app geeft aan waar je legaal films kan streamen, downloaden of kopen. Film.nl is een gids, een zoekmachine die zelf geen films en series aanbiedt. Het verwijst door naar legale diensten die dat wel doen en waar je voor de content betaalt. Vaak zijn dit Netflix, iTunes, Videoland en de (online winkel) bol.com.

Een kleine test

Ik heb vrienden met veel enthousiasme horen vertellen over de televisieserie ‘The missing’. Op ‘film.nl’ tik ik de titel in een krijg 4 opties. De serie is terug te vinden bij:

€ 7,99 per maand Netflix
Ziggo Mediabox
€ 9,99 bij bol.com
€ 9,98 bij Media Markt

In België is er zo geen gids, geen mogelijkheid om in één oogopslag te zien waar je films legaal kan downloaden. “De sector in België heeft met belangstelling het Nederlandse initiatief gevolgd, maar een beetje de kat uit de boom gekeken”, zegt Olivier Maeterlinck. “De app is er bijvoorbeeld maar 60.000 keer gedownload. Niet echt een succes. De sector hier is daarom niet echt geneigd te investeren in een dergelijk initiatief.”

Wij hebben er een aantal op een rij gezet. Sommige bieden gratis aan, andere zijn te betalen en bij de ene aanbieder kan je al iets recenter werk vinden dan bij de andere. Maar ze zijn in ieder geval legaal en beschermen zo het auteursrecht.

iTunes Movies: prijs per film
Google Play movies: prijs per film
Netflix: maandabonnement
www.nl.universcine.be: prijs per film
www.moviemaxonline.eu: prijs per film
www.videoland.com: maandabonnement
www.mejane.com: prijs per film (abonnement mogelijk)
www.ovguide.com: gratis
www.openculture.com: gratis
www.emol.org: gratis

Meest gelezen