Video player inladen...

Nieuwe sancties: "Kiezen tussen zaken doen met de VS of met Noord-Korea, niet met beiden"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft een decreet ondertekend dat nieuwe sancties oplegt aan personen of entiteiten die zaken doen met Noord-Korea. Die zouden de laatste inkomsten van Pyongyang moeten doen opdrogen.

Na de recente kernproef in Noord-Korea had de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties -met instemming van China en Rusland- een nieuwe lijst met sancties tegen het communistische regime in Pyongyang aangekondigd. Dat ging over een ban tegen textiel uit Noord-Korea en een beperking van de olieleveringen.

Vanavond deed VS-president Donald Trump daar nog een schep bovenop met de dreiging van sancties tegen iedereen die op het vlak van energie, transport, visserij, mijnbouw, IT en textiel samenwerkt met Noord-Korea. Vliegtuigen of schepen die uit Noord-Korea komen, zouden 180 dagen na hun vertrek uit dat land niet meer in de Verenigde Staten binnen mogen.

De sancties slaan niet enkel op Amerikaanse bedrijven, maar op "alle personen of entiteiten die zaken doen met Noord-Korea". Zonder die bij naam te noemen, slaat dat in de eerste plaats op Russische of Chinese bedrijven. Concreet is het de bedoeling om de inkomsten van Noord-Korea droog te leggen als strafmaatregel voor het negeren van VN-resoluties over het omstreden kernprogramma en de rakettesten.

Draait ook China Pyongyang de arm om?

Volgens Trump zou de Chinese centrale bank de financiële instellingen in de Volksrepubliek ook aangemaand hebben om geen verrichtingen meer uit te voeren met Noord-Korea. Peking heeft dat nog niet bevestigd, maar als dat het geval zou zijn, zou dat een zware klap zijn voor Noord-Korea.

Dat is nog niet zo ver gezocht, want de Chinese president Xi Jinping zou erg boos zijn op zijn Noord-Koreaanse "bondgenoot" Kim Jong-un. Die heeft China een paar keer voor aap gezet door raket- of nucleaire provocaties uit te voeren op belangrijke momenten voor de Chinese leider zoals tijdens de recente top van de BRICS (Brazilië, Rusland, India, China en Zuid-Afrika) in Shanghai.

Vandaag heeft de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi (foto boven met VN-topman Guterres) voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York Noord-Korea opgeroepen om "niet verder te gaan om deze gevaarlijke weg" en te kiezen voor een onderhandelde oplossing. Dat kan geïnterpreteerd worden als een terechtwijzing voor Noord-Korea. Wang drong ook aan op nucleaire ontwapening van het Koreaanse Schiereiland, ook al omdat er in Zuid-Korea en Japan stemmen opgaan om nu zelf kernwapens te ontwikkelen als Noord-Korea op de huidige manier doorgaat.

Meest gelezen