BELGA/WARNAND

Oostenrijk wil boerkaverbod consequent doorvoeren

Wie in Oostenrijk zijn gelaat wil verbergen,  riskeert volgende maand een boete.  Voor de vaststelling van de identiteit moet men mee naar het politiebureau. Het zou ook kunnen leiden tot arrestatie.

Wie in Oostenrijk zijn gezicht met een boerka, nikab of mondmasker wil verbergen, riskeert vanaf één oktober een boete tot 150 euro.  Wie het verzoek zijn gelaat te laten zien niet opvolgt, zal voor vaststelling van de identiteit mee naar het politiebureau moeten. Het kan zelfs leiden tot een arrestatie. Het politiekantoor moet in elk geval ongesluierd verlaten worden. De verplichting om op straat de boerka onmiddellijk uit te trekken, is er nog niet.

we zullen deze wet voorzichtig maar consequent toepassen

Michaela Kardeis, algemeen directeur openbare veiligheid.

Integrale lichaamsbedekking is achterhaalde middeleeuwse ideologie

De coalitie van sociaaldemocraten en ÖVP was  het over de wet eens geworden om de integratie in de hand te werken. SPÖ had de beslissing uitdrukkelijk verdedigd. Het dragen van integrale lichaamsbedekking is "een uitdrukking van een compleet achterhaalde middeleeuwse ideologie" klinkt het. 

Ook Frankrijk, Belgie en het Zwitserse Ticino kennen een boerkaverbod. Het bij toeristen uit Azië populaire mondmasker wordt enkel getolereerd als de persoon een gezondheidsattest kan voorleggen of als de overheid officieel gewaarschuwd heeft voor smog of infectiegevaar.

Meest gelezen