Oud-Kamervoorzitter Flahaut (PS) wil cordon sanitaire rond Theo Francken

De polemiek over de Soedanese identificatiemissie duurt voort. Nu is het de beurt aan oud-Kamervoorzitter André Flahaut (PS) om zijn verontwaardiging te ventileren. En Flahaut is duidelijk zeer boos, want op Twitter deed hij een oproep om een cordon sanitaire te leggen rond staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Maar die krijgt ook steun uit Franstalige hoek, van Françoise Bertieaux, de fractieleidster van MR in het parlement van de Franse gemeenschap.

Voor Flahaut, vandaag minister van Begroting in de Franse gemeenschapsregering is er "slechts één oplossing voor het probleem Theo Francken: een cordon sanitaire instellen. Stop de bruine golf".

Flahaut maakt zich vooral zorgen over de gevolgen van de uitspraken van Theo Francken voor het internationale imago van ons land. Er was ook al de “opkuistweet”. En die uitspraken komen dus uitgerekend op het moment dat ons land een zetel in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties wil binnenhalen en de federale regering in groten getale vertegenwoordigd is in New York, stelt Flahaut.

"Welke geloofwaardigheid kan ons land nog hebben in de ogen van de wereldleiders, die momenteel samenzitten ter ondersteuning van onze planeet die vernield is door conflicten op verschillende plaatsen", vraagt Flahaut zich af op zijn weblog.

Een ander geluid is te horen bij MR-fractieleidster in het parlement van de Franse gemeenschap, Françoise Bertieaux. Zij heeft begrip voor het initiatief van Francken om een Soedanese identificatiemisie naar hier te halen. "Je moet zeggen wat er echt aan de hand is", zei Bertieaux op Bel-RTL. "Die personen hebben geen asielaanvraag ingediend en willen naar Engeland. We staan misschien voor een klein Calais. Ze willen zich niet laten registreren, maken hun identiteit niet bekend en starten geen asielprocedure. Dat is het eerste probleem: met wat er zich in Soedan afspeelt, zou een aantal onder hen misschien asiel hebben gekregen, maar dat is blijkbaar niet wat ze willen."

Meest gelezen