AFP or licensors

Rechterhand van Marine Le Pen stapt uit Front National

Florian Philippot, de vicevoorzitter van de Franse extreemrechtse partij Front National, verlaat de partij. Dat heeft hij vandaag zelf aangekondigd in een televisie-interview. Philippots vertrek is een teken van de spanningen binnen het FN, sinds de verkiezingsnederlaag van voorzitter Marine Le Pen in mei.

"Ik kreeg te horen dat ik een vicepresident van niets was ... Luister, ik heb geen zin om mij belachelijk te laten maken en ik heb nooit zin gehad om niets te doen, dus natuurlijk verlaat ik het Front National", verklaarde Philippot deze morgen in een interview op France 2. “Mijn politieke engagement blijft intact (...), ik zal blijven vechten”, verzekerde hij nog.

Philippot was sinds 2011 de belangrijkste partijstrateeg van het Front National en werd jarenlang beschouwd als de rechterhand van voorzitter Marine Le Pen. Hij staat bekend als een vurig euroscepticus, die Frankrijk uit de eurozone en EU wil halen. Bovendien trachtte hij de partij te ontdoen van haar extreemrechtse en antisemitische imago.

Philippots eurosceptische standpunten brachten hem echter in conflict met de traditionele hardliners binnen de FN. Die achten Le Pens campagnechef verantwoordelijk voor haar nederlaag in de presidentverkiezingen van 2012 en 2017. 

Gisteravond werd Philippot door Le Pen gedegradeerd tot vicevoorzitter zonder bevoegdheid binnen de partij, omdat hij weigert af te treden als voorzitter van zijn organisatie "Les Patriotes". Die eurosceptische “partij binnen de partij” richtte hij op na Le Pens verkiezingsnederlaag in mei.

 Op LCP, het televisiekanaal van de Franse Assemblée nationale, heeft Le Pen gereageerd dat ze niet verbaasd is door het vertrek van Philippot. Indien hij was opgestapt uit "Les Patriotes", was de crisis voorkomen kunnen worden, aldus de FN-voorzitster.

Meest gelezen