Peter Bennett

Reynders neemt deel aan symposium over oceaanbeheer

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders heeft in New York aan een ontmoeting deelgenomen over het beheer van oceanen. Die vond, in een organisatie van Noorwegen en de eilandnatie Palau plaats in de marge van de Algemene Vergadering van de VN. Doel van de ontmoeting: het bevorderen van acties en internationale samenwerkingen om het oceaanbeheer te verbeteren.

Dat de kwestie groot belang heeft, staat buiten kijf: meer dan drie miljard mensen op onze planeet zijn voor hun overleven momenteel afhankelijk van de mariene biodiversiteit. Maar de ecosystemen van de oceanen, die 70 procent van het aardoppervlak uitmaken, raken uitgeput door, onder andere, overexploitatie en industriële vervuiling. Oceanen spelen ook een belangrijke rol in het bestrijden van de klimaatopwarming.

Aangezien het oceaanbeheer momenteel geconfronteerd wordt met een zee aan problemen, zou de kwestie dringend op VN-niveau aangepakt moeten worden. In juni had Reynders reeds aan een VN-conferentie deelgenomen die specifiek aan de problematiek van de oceanen was gewijd.  

Meest gelezen