Ryanair-topman belooft aantal piloten meer loon, andere minder vakantie

Ryanair-topman Michel O'Leary heeft er tijdens de aandeelhoudersvergadering van de lowcostmaatschappij in Dublin mee gedreigd de vakanties van piloten in te korten. Tegelijkertijd zouden piloten op bepaalde luchthavens een loonsverhoging kunnen krijgen. De problemen bij Ryanair veranderen volgens hem niets aan de winstvooruitzichten.

Piloten die een blok van vier weken vakantie voor de boeg hebben, zullen mogelijk de boodschap krijgen maar drie weken op te nemen en de vierde week in januari te plannen. Volgens O'Leary heeft hij daarvoor de toestemming van de piloten niet nodig. De maatregel zou nodig zijn om nog meer vluchtannulaties te voorkomen.

O'Leary kondigde voorts wel een loonsverhoging aan voor piloten op luchthavens als die van Dublin en Londen Stansted. Eerder beloofde Ryanair bonussen van 6.000 tot 12.000 euro voor piloten die tien dagen vakantie zouden opgeven. Die bonus zou door een hele reeks piloten afgewezen zijn, omdat zij meer structurele verbeteringen van hun arbeidsvoorwaarden willen.

      O'Leary veronschuldigde zich donderdag nog eens voor de "chaos" ten gevolge van de zowat 2.000 vluchten die zijn maatschappij tot eind oktober schrapt, naar eigen zeggen door fouten bij de vakantieplanning van de piloten. Hij herhaalde dat het fiasco, dat 315.000 reizigers treft, Ryanair ongeveer 25 miljoen euro zal kosten. Maar de winstprognose verandert niet: over het hele boekjaar (dat loopt tot eind maart 2018) zou de winst toenemen tot 1,4 à 1,45 miljard euro. Volgens Sky News verwacht Ryanair voorts de komende weken 125 piloten extra in dienst te nemen.

Meest gelezen