© VRT

De andere kant van Tatjana Simic: "Je haalt een kind uit de oorlog, maar de oorlog niet uit het kind"

Dertig jaar na de bekende seksscène met haar buurman in "Flodder" laat gewezen actrice en fotomodel Tatjana Simic vanavond een andere kant van zich zien bij Cath Luyten in het Eén-programma "Buurman, wat doet u nu?". Simic is allesbehalve de naïeve stoeipoes Kees Flodder die ze speelde. Ze kreeg als tiener rake klappen van haar drankzuchtige vader en worstelt daar nog altijd mee.

Simic heeft "Flodder" al een hele tijd achter zich gelaten. Ze prijkte na de film van Dick Maas maar liefst 15 keer in Playboy en waagde zich aan een zangcarrière. Tegenwoordig woont ze in het mondaine Monaco samen met haar moeder en haar vriend, miljonair Lex van Hessen.

Achter het luxueuze leven dat ze leidt, schuilt ook een trauma. Simic bleef als tiener een jaar bij haar vader in Kroatië, terwijl haar moeder een job had in Nederland.  "Mijn moeder had een missie: ze wilde in Nederland alles in werking stellen om haar dochters naar daar te halen. Mijn vader had altijd gezegd: "Als je me verlaat, vermoord ik je",  vertelt Simic over haar jeugd.

© VRT

Je moest de agressie van papa niet aanwakkeren

"Als mijn vader niet dronk, kon mijn vader lief zijn, maar helaas. We deden van kleins af aan psychologisch werk: kijk papa niet aan, maak hem niet boos. Je moest het niet aanwakkeren." Er werd geslagen ten huize Simic. Voor de gewezen actrice was met haar vader in de auto zitten en voor een rood stoplicht staan, pure horror. "Mocht er toevallig naast ons een autootje staan met een jongeman achter het stuur, dan mocht ik niet opzij kijken. Dan keek ik  niet, want mocht ik dat doen, dan kreeg ik een klap."

De oorlog in een kind

De relatie met haar vader duikt vaker op in gesprekken met Cath Luyten. "Je haalt een kind uit de oorlog, maar de oorlog niet uit het kind", omschrijft Simic het. "Alle mensen die een vorm van oorlog hebben meegemaakt, met je familie of omgeving, tja, dat sleep je mee." Simic zag haar vader voor het laatst toen ze 18 jaar was. Hij is gestorven en ze heeft niet meer de kans gekregen om te polsen of hij spijt had. "Ik was te laat", zegt ze. "Ik kan nu beter alles blokkeren, ik heb dat geleerd. Maar het krijgt me soms te pakken."

"Playboy? Genoeg is genoeg, hè"

Simic draait in het programma niet rond de pot over haar stoeipoesimago. "Flodder"-regisseur Dick Maas koos haar -volgens Simic zelf- voor haar "twee sterke punten". Met die borsten prijkte ze ook maar liefst 15 keer in Playboy, de laatste keer in 2013. "Ik wist dat mijn charme en kracht zat in het flirten met de camera. Het publiek vond dat liefelijk en schattig. Ik heb daar nooit iemand mee kwaad gedaan. Alle fotoshoots betaalden mijn huur. Het was gewoon geld waarvan ik leefde", aldus Simic.

Ze zal niet meer in Playboy prijken. Een bewuste keuze met haar 54 lentes. "Genoeg is genoeg, hè. Je moet niet hebben dat je zielig wordt gevonden. Ik ben een trotse vrouw en esthetisch gezien kon het nog net in 2013. Als je armpjes niet meer zo strak zijn en je krijgt een klein buikje, wie wil dat nog zien? Je moet het accepteren. Je kan niet terug in de tijd." Simic geeft ook mee dat ze niet aan plastische chirurgie doet, alleszins "geen snijwerk."  

FOTO boven: Simic in een scène uit "Flodder".

"Jetset? Geef mij maar een hamburgertje"

Simic wil niet geweten hebben dat ze deel uitmaakt van de jetset van Monaco. "Het is leuk vermaak, maar ik maak géén deel uit van de poppenkast. Zo ben ik niet. Ik wilde vroeger kapster worden, zeker geen actrice of zangeres. Het is me overkomen en ik heb daarna heel hard gewerkt. Ik heb eenvoudige wensen gehad, eigenlijk nog steeds. Geef me maar een hamburgertje of een espresso macchiato op een terrasje."  

Beseft ze dat mensen denken dat ze het toch maar makkelijk heeft in Monaco, dat ze uit de hand eet van een miljonair? "Ja, ik heb dat gevoel in het kwadraat. Lex heeft in het begin gezegd: "Je hoeft niet te werken, ik zorg voor jou." (...) Ik heb al vaak gedacht "ik ga toch weer werken."", geeft Simic toe. Ze besluit dat niets in het leven zeker is. "Je hebt geen garanties."  

De aflevering van "Buurman, wat doet u nu?" met Simic kan u vanavond om 21.35 uur op Eén bekijken.

Meest gelezen