Belga

Vermoedelijke Mechelse seriemoordenaar krijgt assisenproces

Een vermoedelijke seriemoordenaar uit Mechelen zal zich moeten verantwoorden voor het hof van assisen. De man wordt verdacht van twee moorden, een moordpoging en de aanval op actrice Veerle Eyckermans. 

De Antwerpse kamer van inbeschuldigingstelling heeft een vermoedelijke seriemoordenaar uit Mechelen doorverwezen naar het hof van assisen. De 55-jarige man vermoordde twee jaar geleden zijn ex-partner, een moord die hij filmde. Daarnaast wordt hij ook verdacht van de moord op een 82-jarige vrouw in 2014, een moordpoging op een 68-jarige vrouw en de aanval op actrice Veerle Eyckermans - bekend van tv-series als "Postbus X" en "Albert". Zelf geeft de verdachte alleen de moord op zijn ex-partner toe, hij ontkent de andere feiten. Het gerecht gaat ervan uit dat hij een seriemoordenaar is. 

Nog eens een proces voor het assisenhof

Het Openbaar Ministerie zag geen enkele verzachtende omstandigheid en wilde hem voor het hof van assisen brengen, waar het de levenslange opsluiting kan vorderen. Ook de burgerlijke partijen vonden deze zaak voer voor assisen. De advocaat van de verdachte vroeg een verwijzing naar de correctionele rechtbank. Hij haalde daarvoor de medische toestand van zijn cliënt - de man lijdt aan de ziekte van Parkinson - aan als argument.

Maar de kamer van inbeschuldigingstelling had geen oren naar dat argument: "Door de veelheid en de aard van de feiten, die gepaard gingen met gruwel en extreem geweld, konden er geen verzachtende omstandigheden weerhouden worden". Daardoor zal er nog eens een proces voor het hof van assisen behandeld worden, wat de laatste tijd uitzonderlijk geworden was.

Assisenproces in Tongeren en niet in Antwerpen?

Het assisenproces zal niet in Antwerpen kunnen doorgaan, omdat het volledige oude Antwerpse gerechtsgebouw - waar de assisenzaken doorgingen - de komende jaren gesloten is wegens renovatie. Daardoor zal de zaak in Tongeren behandeld worden en zullen de juryleden uit Limburg komen. 

Meest gelezen