Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

VN-team gaat bewijzen voor misdaden van terreurgroep IS in Irak onderzoeken

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft de oprichting van een team goedgekeurd die de Iraakse overheid moet helpen om IS-terroristen te berechten. Vooral de misdaden tegen de jezidi's zullen onderzocht worden.

De beslissing was unaniem en komt er na een jaar onderhandelen met de Iraakse regering. De resolutie was ingediend door Groot-Brittannië dat ook bereid is om 1,3 miljoen dollar te betalen voor het team.

Dat zal in Irak bewijzen verzamelen van de misdaden van IS en die bewijzen zullen dan overhandigd worden aan het Iraakse gerecht dat leden van de terreurgroep dan kan berechten. Het materiaal zal ook beschikbaar zijn voor landen waarvan inwoners zich bij IS hadden aangesloten. Het is dus niet de bedoeling om een soort VN-tribunaal op te richten.

Vorig jaar hebben experten van de VN al gezegd dat IS zich schuldig heeft gemaakt aan genocide tegenover de religieuze minderheid van de jezidi's in Syrië en Irak. IS probeerde die groep mensen te vernietigen door moordpartijen, seksuele slavernij en andere misdaden.

De beslissing van de VN-Veiligheidsraad leidde tot grote vreugde bij advocate Amal Clooney en Nadia Murad (boven links en rechts op de foto), een jonge jezidivrouw die verkracht werd door IS-terroristen en nadien kon ontsnappen en in de VN getuigd heeft over de misdaden van die groep. Nadia Murad is uitgegroeid tot symbool van de slachtoffers van IS.

 

Meest gelezen