VS-eiland Puerto Rico "mogelijk zes maanden lang zonder stroom" door orkaan Maria

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump is het eiland Puerto Rico "volledig verwoest" door de orkaan Maria. Het hele eiland zit zonder elektriciteit en dat zou tot zes maanden kunnen duren, aldus de gouverneur. Op het eiland Dominica zijn er nu al zeker 15 doden geteld.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De orkaan Maria is vlakbij de Amerikaanse Maagdeneilanden en Puerto Rico geraasd en heeft daar opnieuw enorme verwoestingen aangericht. Op de Amerikaanse Maagdeneilanden is de avondklok van kracht om plunderingen en geweld te voorkomen.

Ook op Puerto Rico is de verwoesting enorm. Beelden tonen straten vol puin, omgewaaide bomen, beschadigde huizen en vooral omgewaaide elektriticteitspalen. Alle 3,5 miljoen inwoners zitten zonder stroom.

Erger nog: volgens de lokale overheid is de volledige -overigens erg verouderde- infrastructuur voor stroomvoorziening vernield en zou het tot zes maanden kunnen duren vooraleer die opnieuw hersteld is. Puerto Rico is overigens arm, torst een zware schuldenlast en is onlangs failliet gegaan.

President Donald Trump heeft alleszins de noodtoestand uitgeroepen op het eiland en belooft noodhulp en geld van de federale regering voor de wederopbouw. Hij is ook van plan om Puerto Rico binnenkort te bezoeken.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

15 doden  en 20 vermisten op Dominica

De orkaan Maria is inmiddels afgezwakt tot categorie 3, maar er zijn nog altijd windstoten tot 150 kilometer per uur. De storm is nu noordwaarts van de Dominicaanse Republiek gescheerd en heeft daar ook schade aangericht. In dat land wordt vooral gevreesd voor overstromingen en hevige regens.

Maria zou nu boven zee opnieuw aan kracht kunnen winnen en zou dan richting de Britse eilandengroep Turks and Caicos en het oosten van de Bahamas kunnen trekken. Ook daar zet men zich schrap voor watersnood en rukwinden.

Bij de doortocht over het eiland Dominica in de Kleine Antillen zijn volgens premier Roosevelt Skerrit nu al zeker 15 doden gevallen. Er zouden ook nog 20 mensen vermist zijn. Ook dat eiland is zo goed als volledig verwoest en de schade is dermate groot dat er nog altijd geen vliegtuigen kunnen landen. Op het nabijgelegen Franse eiland Guadeloupe zouden twee doden zijn gevallen.

Meest gelezen