Kasper Demol

Werkgevers bekroond voor hun inspanningen voor veilig woon-werkverkeer

Zes werkgevers hebben een Business Mobility Award gekregen.  Dat is een beloning voor hun initiatieven om een vlot, veilig en duurzaam woon-werkverkeer te organiseren. Uit 25 kandidaturen werden 6 winnaars gekozen.

De Business Mobility Awards gaan jaarlijks naar werkgevers die initiatieven nemen om de verplaatsingen van hun personeel zo veilig en duurzaam mogelijk te laten verlopen: te voet, met de fiets, openbaar vervoer of via carpooling.

De ideale woning cvba, een sociale-woningmaatschappij uit Berchem, kreeg de algemene award voor privébedrijven. De maatschappij biedt ondermeer fietsleasing en deelauto's aan.  Dienstverplaatsingen van minder dan 7 kilometer gebeuren er met de fiets.

De algemene award voor overheidsinstellingen gaat naar de stad Gent en zijn  OCMW.  Gent heeft volgens de jury een sterk bedrijfsvervoersplan dat inzet op de combinatie van verschillende vervoersmodi. Personeel dat van buiten de stad komt, wordt aangezet om gebruik te maken van randparkings en hun traject verder te zetten met een plooifiets.  Het autogebruik dat al laag was, met 26 %, daalde nog verder naar 20 %.

AE nv,  een IT-consultancybedrijf uit Leuven, kreeg de award voor innovatief mobiliteitsmanagement.  Bij elke langdurig nieuwe werkopdracht wordt er nagegaan wat de beste verplaatsingswijze is.  Werknemers worden er aangezet om de keuze voor de bedrijfswagen in vraag te stellen en na te gaan of hun verplaatsingen niet vlotter met de fiets of het openbaar vervoer kunnen gebeuren.

Transport Joosen, actief in de Antwerpse haven, kreeg een award voor vorming en sensibilisering.  Medewerkers krijgen er een opleiding in veilig en zuinig rijgedrag.

De award voor gedeelde mobiliteit gaat naar de stad Sint-Truiden. Medewerkers kunnen er elektrische poolwagens en fietsen gebruiken. De dienstvoertuigen van de stad worden ook gedeeld met de inwoners.

Boss Paints nv uit Beveren-Leie kreeg tenslotte een award voor vlootvergroening. Het bedrijf organiseerde een groepsaankoop voor elektrische fietsen en beloont medewerkers die keizen voor bedrijfswagens op elektriciteit of aardgas.

Meest gelezen