Laurie Dieffembacq

Opgepakte Soedanese vluchteling: "Ze boden mij 1.000 euro om terug te keren naar Soedan"

Een delegatie uit Soedan helpt in ons land bij het identificeren van zo'n 100 Soedanese migranten en vluchtelingen uit het Maximiliaanpark in Brussel. Wij spraken telefonisch met een Soedanees die gisteren opgepakt werd in het station van Leuven. Hij verblijft  in een gesloten centrum waar een Soedanees identificatieteam zijn vingerafdrukken nam.  

"Een Soedanese afgevaardigde heeft gevraagd waarom ik naar hier gekomen ben. Ze namen mijn vingerafdrukken en boden mij 1.000 euro aan als ik naar Soedan zou terugkeren", zegt de Soedanees. "Maar ik kan niet terugkeren naar Soedan, omdat ik problemen heb met mijn regering. Elke dag sterven er drie tot vijf mensen in mijn geboortestreek Darfur. Ik kan niet terugkeren naar Soedan, ik sterf liever hier."

De man wil anoniem blijven voor ons interview, maar hij maakt zich grote zorgen. Hij krijgt de keuze om politiek asiel aan te vragen in ons land ofwel moet hij terugkeren naar zijn land.  Maar hij is bang dat zijn asiel zal worden afgewezen. Gemiddeld één op de twee krijgt een positieve beslissing.

Ze namen mijn vingerafdrukken en boden mij 1000 euro aan om terug te keren naar Soedan.

 

Soedan staat bekend als een uiterst repressief regime. President Omar Al Bashir kwam er in 1989 aan de macht met een staatsgreep. Zelfs is hij aangeklaagd door het Internatioaal Strafhof in Den Haag voor oorlogsmisdaden in de opstandige provincie Darfur.  Daarom is de samenwerking met Soedan om Soedanezen te identificeren die als politieke vluchtelingen  of als economische migranten het land zijn ontvlucht, erg omstreden.

Meest gelezen