"Zelfs kindsoldaten krijgen een dosis Tramadol"

“Voor en tijdens de strijd namen we 225 mg Tramadol,” vertelde de gedeserteerde IS-strijder Almir gisteren in Terzake aan Rudi Vranckx. Het bevestigde de geruchten die ondertussen al jarenlang de ronde doen: met drugs en pijnstillers houdt de terreurgroep zijn strijders energiek, roekeloos en inschikkelijk. 

“Het leek net de normaalste zaak van de wereld,” getuigt Almir. “Iedereen nam de pillen voor meer energie en minder angst. Je voelt je net in een andere wereld. En wanneer je gewond geraakt, merk je het amper.”

Video player inladen...

Tramadol is een opioïde, een morfine-achtige pijnstiller die de pijnprikkels in het centrale zenuwstelsel onderdrukt. Pijn wordt verdrongen, je hart klopt minder traag en je gevoelens worden afgevlakt. Maar het medicijn is ook erg verslavend: na enkele dagen van intensief gebruik kan je ervan afhankelijk
worden. De meeste pijnpatiënten nemen bovendien tabletten van 50 of 100 miligram – IS’ers zitten meteen aan een dosis van meer dan 200 mg.

En Syrië is niet het enige conflict waar strijders aan de pijnstiller zitten. In Nigeria geeft Boko Haram dadels gevuld met Tramadol aan kindsoldaten. Tunnelgravers in Gaza werken dagenlang aan een stuk met behulp van de opioïde. Jemenitische rebellen consumeren de tabletten aan de lopende band. Die tabletten zijn vaak ook afwijkend van het reguliere medicijn dat je hier bij de apotheek krijgt en worden gemixt met oppeppende bestandsdelen.

Tramadol lijkt nog het meeste op een goedkope vorm van cocaïne, zegt de Italiaanse politie. Enkele maanden geleden namen zij een lading van 37 miljoen Tramadoltabletten in beslag. Via India, Sri Lanka, Genoa en Libië maakten die containers hun weg naar het kalifaat.  In Libanon nemen ze jaarlijks dan weer miljoenen namaakpillen van een andere drug, Captagon, in beslag. Die amfetamine onderdrukt honger, slaap en angst, roept euforie op en verhoogt alertheid. Er zijn ook aanwijzingen dat terroristen van de aanslagen op de Parijse club Bataclan in 2013 in een roes van Captagon waren. 

Onder invloed van Captagon vergeet je je eigen moeder nog

In 2015 sprak New York Magazine met enkele Libanese makers van Captagon. “Hoe moe je ook bent: dit maakt je wakker,” vertelt de fabrikant anoniem. “Soms slaap je er wel twee dagen niet van.” Over de bestandsdelen van zijn pillen lijkt hij niet al bijster veel te weten. “We krijgen de ingrediënten uit Turkije en mixen die samen.” Volgens drugexperten is de huidige Captagon dan ook ver verwijderd van zijn iets onschuldigere voorloper. Wie een te hoge dosis neemt, wordt gewelddadig en paranoïde. “Gebruikers krijgen bloeddorst,” meent de Libanese fabrikant. “Ze verliezen alle empathie voor de mensen om hen heen en schieten op wat ze maar willen. Ze zijn zelfs in staat hun eigen moeder te vergeten.”

Langdurig gebruik van Captagon kan ook hyperseksualiteit veroorzaken. En dat plaatst de horrorverhalen van groepsverkrachtingen weer in een ander licht. De terreurgroep zou de lustopwekkende amfetamines onder zijn strijders verspreiden en de vrouwen met opïodes verdoven om de verkrachtingen te kunnen doorstaan.  Het is niet de eerste keer dat er geruchten opduiken van gedwongen druggebruik onder de slachtoffers van IS. Vorig jaar sprak Rudi Vranckx met enkele jezidikinderen die door IS werden gerekruteerd als kindsoldaat. "Ze mengen drugs in ons eten of water," vertelde de 16-jarige Ahmed Emin toen. "Wanneer die in werking treden, werden we door de strijders gemanipuleerd."

Meest gelezen