Bergen gaat door op cultureel elan

Twee jaar geleden was Bergen, of Mons, culturele hoofdstad van Europa. Het initiatief zette de hoofdstad van Henegouwen, de stad van burgemeester Di Rupo, op de kaart. Maar Bergen is niet van plan om in te dommelen of op de lauweren te rusten. De stad heeft troeven te over. Nog jaren zijn er artistieke, culinaire en toeristische  activiteiten in het kader van "Post Mons 2015". Ook in de deelgemeenten. Dat is vandaag gezegd op een grote persconferentie. 

Met het museum  Beaux Arts Mons, kortweg BAM, heeft Bergen al jaren een sterke speler in het Waalse culturele landschap. Er waren al spraakmakende tentoonstellingen, over de surrealisten, en in 2015 over Vincent van Gogh, die een tijd in de streek rondzwierf. De stad wil die culturele erfenis verankeren, tot ver in de toekomst.

Temps fort # 1

Het grote kleurrijke werk van Arne Quinze in de openbare ruimte blijft in elk geval staan. De constructie krijgt elders in de stad gezelschap van andere openbare objecten. De eerste grote tentoonstelling op het programma is die van beeldhouwster Niki de Saint Phalle. De expositie opent over precies één jaar. Bergen maakt ook een groot spektakel 100 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog. We vergeten het te vaak, maar ook Henegouwen lag aan het loopgravenfront tijdens de eerste wereldoorlog, met alle denkbare negatieve gevolgen. Jan Lauwers en zijn Needcompany werken mee aan de multimediale herdenking. Verder programmeert Bergen veel theater en muziek, op soms onverwachte plaatsen.  Het programma vindt u hier.  

Meest gelezen