Video player inladen...

Britse premier May pleit voor overgangsperiode van twee jaar na de brexit

Tijdens een persconferentie in Firenze heeft de Britse premier Theresa May haar visie op het Verenigd Koninkrijk na de brexit uiteengezet. In haar toespraak pleitte May onder meer voor een overgangsperiode na maart 2019, de datum waarop het VK de Europese Unie zal verlaten. Tijdens die transitieperiode zal het VK onderworpen blijven aan de Europese wetgeving en blijft de toegang tot elkaars markten onder de huidige voorwaarden verzekerd, aldus May.

Een overgangsperiode zal meer zekerheid creëren voor Europese en Britse bedrijven, argumenteerde de Britse premier. De duur van die implementatieperiode zal afhangen van de snelheid van de onderhandelingen, stelde ze. May schat dat het na maart 2019 nog zo'n twee jaar zal duren vooraleer alle details van het brexitakkoord zijn afgerond.

Tijdens die transitieperiode zullen inwoners van de Europese Unie nog steeds kunnen werken en leven in het Verenigd Koninkrijk, verzekerde May. Wel zal er een registratiesysteem ingevoerd worden, "een noodzakelijke voorbereiding op het nieuwe immigratieregime", aldus de premier. 

Financiële bijdrage

Het VK zal tijdens die periode bovendien blijven bijdragen aan de Europese begroting, verzekerde May nog. "Ik wil niet dat onze partners vrezen dat ze meer zullen moeten betalen of minder zullen ontvangen gedurende het huidige begrotingsplan, als gevolg van onze beslissing om te vertrekken", aldus May. "Groot-Brittannië zal de afspraken nakomen die het tijdens zijn lidmaatschap heeft gemaakt." 

"We zullen ook willen blijven samenwerken om de duurzame economische ontwikkeling van ons continent te stimuleren", stelde May verder. Zo zal haar land blijven bijdragen aan beleidsdomeinen die in het gemeenschappelijk belang zijn van het VK en de EU, zoals wetenschap, onderwijs, cultuur en wederzijdse veiligheid, aldus de premier. 

Defensie en veiligheid

Tijdens haar toespraak hamerde May ook op het belang van de samenwerking tussen het VK en de EU op het vlak van defensie en veiligheid. "Het is van vitaal belang om de kwaliteit van de samenwerking op vlak van veiligheid te behouden", stelde ze.

Verder verzekerde ze dat het VK "vastberaden blijft om de stabiliteit, veiligheid en welvaart van onze Europese buren en vrienden te verdedigen". Lidstaten die getroffen worden door agressie of natuurrampen zullen kunnen blijven rekenen op hulp van de Britten, garandeerde ze nog.

Wat betekent de toespraak van May? Rob Heirbaut analyseert in "Het Journaal"

Video player inladen...

Meest gelezen