Brussels staatssecretaris rapt tegen cybergeweld

De Brusselse regering lanceert samen met de scholen in de hoofdstad, een grote actie om cyberpesten en cybergeweld tegen te gaan. Volgens experts krijgt 1 op de 3 jongeren wel eens te maken met pesterijen via het internet, zoals scheldpartijen via sociale media. Brussels staatssecretaris voor Informatica en Digitalisering Bianca Debaets (CD&V) liet voor de bewustmakingscampagne een rap-nummer en een clip maken.

Voor alle duidelijkheid, het is niet Debaets zelf die met de rapteksten aan de slag ging. Dat heeft ze overgelaten aan JAY MNG en Mia Lena, twee jonge Brusselse rappers. "In het nummer ligt de klemtoon vooral op de keuze die je als jongere maakt", vertelt JAY MNG. "Jongeren krijgen tegenwoordig al snel een tablet of een smartphone in hun handen geduwd en dan is het toch wel belangrijk dat je weet hoe je daar mee om moet gaan. Vaak raken jongeren verdwaald tussen het belang van statusupdates en zelfrespect."

Uit onderzoek blijkt dat  1 op de 3 jongeren wel eens cyberpesters over zich heen krijgt.  1 op de 5 doet trouwens wel eens mee met die pesters. "Niet alleen jongeren moeten zich er bewust van zijn dat pesterijen op het internet een grote impact kunnen hebben op slachtoffers", zegt Debaets, "maar ook ouders en leerkrachten weten niet altijd hoe ze moeten reageren en met cyberpesten om moeten gaan. Deze campagne is dus ook voor hen bedoeld."

Debaets voegt er nog aan toe dat het zeker geen toeval is dat zij, als Brussels staatssecretaris, deze campagne opstart. "In dit land zijn sommige bevoegdheden natuurlijk gesplitst, maar je ziet toch ook dat in een stad als Brussel, cyberpesten vaak gericht is tegen andere culturen of religies. Die racistische ondertoon heeft uiteraard te maken met de diverse bevolking hier in de stad, maar dat maakt het ook zo belangrijk om hier extra aandacht aan te besteden."

Meest gelezen