AFP or licensors

Duitse arbeiders betogen tegen de fusie van de staalbedrijven ThyssenKrupp en Tata

In het Duitse Bochum zijn meer dan 7.000 werknemers van de staalgroep ThyssenKrupp op straat gekomen om te protesteren tegen de geplande fusie van het bedrijf met de Indische concurrent Tata.

De directie van het Duitse bedrijf heeft van de week aangekondigd dat het wil fuseren met Tata en  2.000 banen in Duitsland wil schrappen. Vanmorgen werd het werk in de fabrieken neergelegd en meer dan 7.000 arbeiders kwamen op straat om te protesteren tegen de plannen. Vakbondsleider Reiner Hoffmann beschuldigde de directie ervan geen rekening te houden met het personeel. Alternatieven voor een fusie werden nooit onderzocht, zei hij. De vakbonden eisen het behoud van de Duitse vestigingen en willen niet van ontslagen weten. Zij vrezen dat het niet bij de aangekondigde ontslagen zal blijven en dat de fusie het begin van het einde van de staalindustrie in Noordrijn-Westfalen kan betekenen.

De federale minister van Arbeid Andrea Nahles (SPD) waarschuwt het bedrijf dat er geen sprake kan zijn van een fusie op kosten van de werknemers. "Een fusie tegen om het even welke prijs is niet aanvaardbaar", zegt Nahles. De minister heeft ook kritiek op de plannen om de hoofdzetel van het bedrijf te verhuizen naar Nederland. De regering van Noordrijn-Westfalen zelf heeft minder problemen met de fusie. De liberale minister van Economie Andreas Pinkwart zegt dat de fusie goede perspectieven biedt voor de lokale fabrieken en dat er zo een maximaal aantal banen behouden kan blijven.
 

AFP or licensors

Meest gelezen