AFP or licensors

Grote tevredenheid over elektrische wagen, aantal laadpalen kan beter

Negen op de tien mensen die de afgelopen maanden een elektrische wagen gekocht hebben, zijn tevreden over hun aankoop. Dat moet blijken uit een enquête van de Vlaamse overheid bij mensen die met een premie gekregen hebben voor die aankoop. De actieradius en het aantal laadpalen zijn wel nog voor verbetering vatbaar.

Het Vlaams Energie Agentschap (VEA) organiseerde een bevraging bij mensen die tot begin september een premie gekregen hadden voor de aankoop van een elektrische wagen. 572 van hen namen deel aan de enquête, dat is 75 procent van alle aangeschreven kopers.

De belangrijkste reden voor mensen om zich een elektrische wagen aan te schaffen? Dat zijn de oordelen voor het milieu (43%). Ook de lagere brandstofkosten en de aankooppremie van de overheid konden mensen overtuigen.

96,3 procent van de mensen die een elektrische wagen kochten, is tevreden tot heel tevreden over hun aankoop. De bestuurders zijn vooral tevreden over het rijcomfort , de actieradius (hoe ver de auo kan rijden zonder op te laden) en het aantal openbare laadpalen zijn wel nog voor verbetering vatbaar.

"De wagen rijdt minder ver op één batterijlading dan een traditionele auto, maar soms minder ver dan wat theoretisch wordt gezegd bij aankoop", zegt Jeroen Cox, coördinator elektrisch rijden bij het Vlaams Energie Agentschap, bij "De inspecteur" op Radio 2.

De meeste mensen laden hun wagen thuis op, maar "er zijn nog te weinig openbare laadpunten, laden duurt soms ook heel lang, daar werken we natuurlijk aan. Dit jaar worden in totaal 1.500 extra laadpunten n Vlaanderen geïnstalleerd, minstens 1 in elke gemeente", zegt Cox.

Volgens de Vlaamse overheid zullen er tegen 2020 2.500 (semi-)publieke laadpalen zijn in heel Vlaanderen. De overheid hoopt dat de privésector mee op de kar zal springen.

Meest gelezen