AFP or licensors

Europese hoofdonderhandelaar Barnier staat open voor overgangsfase na brexit

De Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier staat open voor een overgangsfase na het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie eind maart 2019. Dat heeft hij vandaag gezegd in een reactie op de toespraak van de Britse premier Theresa May in Firenze.

"Hoe sneller we een akkoord bereiken over de principes van een geordende terugtrekking op verschillende domeinen, en over de voorwaarden van een mogelijke overgangsperiode die Groot-Brittannië wenst, hoe sneller we klaar zijn om constructieve onderhandelingen te voeren over onze toekomstige relatie", zo stelt Barnier in een statement.

De Europese hoofdonderhandelaar merkt op dat de Britse regering voor het eerst een verzoek heeft gedaan om tijdelijk te blijven genieten van toegang tot de eenheidsmarkt en van de bestaande samenwerking op veiligheidsvlak na de Britse terugtrekking uit de Europese instellingen in 2019. Hij wijst er meteen op dat de Europese leiders reeds hebben vastgelegd dat in zo'n scenario alle Europese regels blijven gelden, en dat het Hof van Justitie zijn rol blijft spelen.

Constructieve geest

Voorts looft Barnier "de constructieve geest" van de toespraak van May, die bedoeld was om de impasse in de onderhandelingen te doorbreken. Zo omschrijft hij het aanbod van May over de rechten van EU-burgers in Groot-Brittannië als "een stap voorwaarts" en toont hij zich tevreden dat de Britse regering erkent dat ze na brexit niet alle voordelen van het lidmaatschap kan behouden.

Financiële beloftes

Minder positief is Barnier over de aanhoudende vaagheid van de Britse plannen voor de grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Hij vraagt ook nog steeds meer duidelijkheid over de Britse financiële verplichtingen. De Europese hoofdonderhandelaar hoopt in de vierde onderhandelingsronde, die maandag in Brussel van start gaat, meer duidelijkheid te krijgen over de precieze implicaties van de Britse financiële beloftes.

Midden oktober brengt Barnier voor het eerst verslag uit van de stand van de onderhandelingen aan de Europese leiders. Die moeten beslissen of er voldoende vooruitgang is geboekt in de onderhandelingen over de boedelscheiding om gesprekken over de toekomstige relaties op gang te trekken.

Meest gelezen