Video player inladen...

Francken over Ecolo J: "Voor mij mogen ze allemaal een maand verplicht naar Auschwitz en Birkenau"

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft de spotprent van Ecolo J van hem in nazi-uniform na twee dagen nog niet verteerd. Gisteren kondigde hij aan dat hij een klacht zou indienen, vandaag zegt hij in Terzake dat de Ecolo-jongeren misschien best eens voor een maand naar Auschwitz en Birkenau zouden gaan. Voor alle duidelijkheid: om hen duidelijk te maken wat de Holocaust eigenlijk is.

Francken debatteerde vandaag met Groen-Kamerfractieleider Kristof Calvo. Daarbij ging het nog eens over de smakeloze spotprent van Ecolo J van enkele dagen geleden. "Ik zou daarover niet voortdurend twitteren, maar ik zou de auteur van de post uitnodigen in de Dossinkazerne om hem de Holocaust onder ogen te brengen", zei Calvo. "Als je als politiek verantwoordelijke voor die stijl opteert en je woorden wikt en weegt, elke dag opnieuw, en niet spreekt over opkuisen, dan ben ik ervan overtuigd dat de kans op die wansmakelijke prenten afneemt."

Maar daar wilde Francken niets over horen. "Jong Ecolo weigert zich te excuseren. Voor mij mogen ze allemaal verplicht een maand naar Auschwitz en Birkenau. Verplicht!" 

Uit de rest van het debat bleek vooral dat Groen en Francken diametraal tegenover elkaar staan over de aanpak van de Soedanese vluchtelingen in het Maximiliaanpark. Calvo blijft ervoor pleiten dat zij actiever worden geïnformeerd over hun recht om hier asiel aan te vragen, terwijl Francken aanvoert dat de Soedanezen in de eerste plaats naar Londen willen.

Het is Groen ook een doorn in het oog dat ons land een Soedanese missie heeft binnengelaten om hier vluchtelingen te identificeren. Volgens Calvo worden de Soedanese mensen hier daardoor nog meer opgejaagd door een regime dat hen vervolgt en bovendien houdt dit ook een risico in voor achtergebleven familieleden in Soedan zelf.

Francken maakt zich sterk dat alles correct verloopt. "Er zijn momenteel een 100-tal Soedanezen in gesloten centra. Ze bezetten daar nu zo'n vijfde van de plaatsen. 200 euro per dag is ook wel duur. Het moet snel gaan." Volgens de staatssecretaris worden een 40-tal Soedanezen teruggestuurd naar Italië omdat ze daar geregistreerd zijn. Van de overige 60 zijn er drie die volgens hem vrijwillig terugkeren en een kleine 10 die uit Zuid-Soedan of Somalië zouden komen. Voor de Soedanezen kunnen er laisser-passers worden afgeleverd, maar zij kunnen natuurlijk nog in beroep gaan. Francken wijst erop dat dan een gerechtelijke toetsing zal gebeuren. 

Bekijk hieronder het volledige debat in Terzake.

Video player inladen...

Meest gelezen