Iran voert militaire slagkracht op

Iran zal zijn militaire en ballistische slagkracht opvoeren ondanks kritiek van de VS en Frankrijk. Dit heeft de Iraanse president Hassan Rouhani vandaag gezegd tijdens een defilé ter herdenking van het uitbreken van de oorlog tussen Irak en Iran in 1980.

Eerder deze week beschreef de Amerikaanse president Donald Trump Iran als een "schurkenstaat" tijdens zijn speech tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Volgens Trump zou het Iraanse regime zich niet houden aan de bepalingen van het kernverdrag uit 2015. Een antwoord van Iraans president Hassan Rouhani bleef niet uit, hij bestempelde Trumps speech als "onwetend, absurd en vol haat". 

En daar bleef het niet bij. Tijdens een een defilé ter herdenking van het uitbreken van de Iraaks-Iraanse oorlog in 1980 liet president Rouhani weten dat hij de militaire en ballistische slagkracht van Iran zal opvoeren ondanks kritiek van de VS en Frankrijk.

Video player inladen...

Om ons vaderland te verdedigen zullen wij niemands toestemming vragen.

Iraans president Rouhani

Rouhani neemt Trumps oproep tot soeverniteit bovendien van harte: "Om ons vaderland te verdedigen zullen wij niemands toestemming vragen",  zei het staatshoofd in zijn rechtstreeks op de staatstelevisie uitgezonden toespraak. 

Ballistisch programma

De laatste jaren werkte Iran een omvangrijk ballistisch programma uit om zich te kunnen verdedigen en het wil op deze trend voortbouwen: "Of u het wilt of niet, wij zullen onze militaire slagkracht, nodig op het vlak van ontrading, opvoeren. Wij zullen niet alleen onze raketten (verder) ontwikkelen maar ook onze luchtmacht, landmacht en zeemacht", aldus Rouhani. 

Dat verontrust de VS, maar ook Saoedi-Arabië, zijn grootste rivaal in de regio, sommige Europese landen zoals Frankrijk en aartsvijand Israël. Maar Iran zegt dat dit programma louter defensief is. "Onze militaire slagkracht (...) is niet opgezet om andere landen aan te vallen", beweerde de Iraanse president.    

Onderdrukte volkeren

Hij voegde eraan toe dat Teheran zijn beleid in de regio niet zal wijzigen: "Of u het nu wilt of niet, wij zullen de onderdrukte volkeren van Jemen, Palestina en Syrië verdedigen". Iran steunt het regime in Syrië, Palestijnse islamistische groepen en de Houthi-rebellen in Jemen.

Tijdens de militaire parade heeft Iran een nieuw type van ballistische raket voorgesteld, de Khorramshahr. De raket heeft een bereik van 2.000 kilometer en kan meerdere koppen meevoeren.

Meest gelezen