Ambtswoning premier beklad met graffiti over Theo Francken

Op de ambtswoning van premier Michel, in de Lambermont­straat, is afgelopen nacht een opvallende graffitiboodschap achtergelaten voor staatssecretaris Theo Francken (N-VA). Wie hierachter zit, is onduidelijk. Intussen is de muur herschilderd. De politie onderzoekt de zaak. 

"Theo, kuis dit op", zo prijkt er op de gevel van de Lambermont. De tekst is een verwijzing naar een gecontesteerde uitspraak van de staatssecretaris. Op Twitter gebruikte hij de hashtag "#opkuisen" in een bericht over opgepakte vluchtelingen in het Maximiliaanpark. Het is niet de eerste keer dat Franken het woord in de mond neemt, als het gaat over vluchtelingen in ons land.

Die bewuste tweet lokte al op verschillende fronten tegenreactie uit. Zo werd Francken door de jongerenafdeling van partij Ecolo op een affiche gefotoshopt als nazi. Premier Michel floot Francken terug, en de staatssecretaris bood zijn excuses aan. Volgens Francken gaat het om "een misverstand".

Meer protest?

De politie onderzoekt wie er achter de graffiti zit en wanneer de vandalen de tekst hebben aangebracht. Of het protest tegen de #opkuisen-uitspraak van Francken hierbij blijft, is onduidelijk.

Website Indymedia roept iedereen die wil protesteren tegen het beleid en de communicatie van Francken op om vanavond om 19 uur te verzamelen aan station Brussel-Centraal.  Deze website bracht het nieuws over de graffiti voor het eerst naar buiten. Indymedia voegt aan het bericht zelf nog de hashtags "#NoBorder #KleineKat #FascistenBuiten #NiemandIsIllegaal #NoPasaran #FranckenBuiten #PakMichelMee #Opkuisen" toe.

Meest gelezen