Video player inladen...

Kim Jong-un over Trump: "Ik zal de mentaal gestoorde oude Amerikaanse gek met vuur temmen"

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft via het staatspersagentschap KCNA een mededeling verspreid in het Engels. Dat is een primeur. Kim Jong-un reageert fel op de toespraak van de Amerikaanse president voor de Verenigde Naties en dreigt met de zwaarst mogelijke tegenmaatregel ooit.  

De opmerkingen van Trump op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York hebben Kim Jong-un overtuigd van zijn eigen gelijk. Hij heeft naar eigen zeggen het recht om wapens te ontwikkelen voor Noord-Korea, en Trump "zal boeten" voor zijn speech. 

Trump had dinsdag gedreigd met de "totale vernietiging" van Noord-Korea als het zou worden aangevallen. Hij noemde Kim smalend de "raketman" op een "zelfmoordmissie".  Noord-Korea heeft de voorbije maanden al 6 rakettesten uitgevoerd. Ook de retoriek loopt hoger op dan ooit. 

"Een geestelijk gestoorde oude gek"

Kim Jong-un is erg beledigd door de toespraak van Trump. Hij roept hem op om zijn woorden beter te kiezen en goed na te denken over wie hij spreekt voor de ogen van heel de wereld. Maar ook Kim Jong-un heeft een rijke scheldwoordenschat.  Hij noemt Trump "ongeschikt voor het hoogste ambt van zijn land, een schurk en gangster die graag met vuur speelt, eerder dan een politicus". 

Kim Jong-un dreigt met de zwaarste tegenmaatregel ooit. "Ik zal de mentaal gestoorde oude Amerikaanse gek met vuur temmen." Wat de Noord-Koreaanse leider concreet in zijn mars heeft, is niet duidelijk uit de mededeling. Zuid-Koreaanse media beweren dat de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Ry Yong-Ho, die Trumps toespraak al had vergeleken met het geblaf van een hond, denkt aan een proef met een waterstofbom in de Stille Oceaan.  

Retoriek of niet, Noord-Korea heeft effectief al 6 kernproeven uitgevoerd. Het land voerde zijn zwaarste kernproef ooit uit op 3 september, en op 15 september vuurde het voor de tweede keer een middellange­afstandsraket af die over Japan heen vloog. 

Antwoord blijft bij sancties 

Nog voor de tekst van de mededeling was verspreid, kondigde de Amerikaanse president Trump alweer nieuwe sancties aan tegen Noord-Korea.  "Buitenlandse banken zullen moeten kiezen: ofwel doen ze zaken met Amerika, ofwel met Noord-Korea", zei hij.

Zuid-Korea roept zijn noordelijke vijand op om opnieuw naar de onderhandelingstafel te komen om te praten over nucleaire ontwapening.

 

Video player inladen...
Oleh Smal/CM/HH

Meest gelezen