Ludo Van Campenhout zet stap terug als Antwerps schepen wegens alcoholverslaving

De Antwerpse schepen Ludo Van Campenhout (N-VA) legt tijdelijk zijn functie neer om zich te laten behandelen voor zijn alcoholverslaving. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) zal de bevoegdheden van Van Campenhout overnemen, blijkt uit een persmededeling van N-VA.

Ludo Van Campenhout (50) is schepen voor publiek domein, sport, diamant, markten en foren en personeel in de Koekenstad. Sinds mei van dit jaar is Van Campenhout opnieuw ambulant in behandeling voor zijn drankverslaving, een ziekte waar hij in 2012 al van probeerde af te kicken, tijdens een buitenlandse opname.

Toen het nieuws van de nieuwe ontwenningspoging in mei bekend werd gemaakt, klonk het dat Van Campenhouts functies niet zouden worden overgenomen. Maar de schepen heeft nu toch beslist om even een stap terug te zetten.

"De voorbije maanden heb ik samen met mijn arts geprobeerd om mijn alcoholprobleem te bedwingen. Dankzij de steun van mijn collega-schepenen en het harde werk van mijn medewerkers ben ik mij tijdens die periode ook blijven inzetten voor de stad die ik zo graag zie. Ik zou de Antwerpenaar tekort doen als ik mij niet ten volle zou kunnen geven. Al twintig jaar geef ik hart en ziel voor onze stad. Maar het is moeilijk om mijn ziekte onder controle te krijgen. Ik heb ingezien dat ik niet op alle fronten tegelijk kan zijn. Daarom zal ik tijdelijk een stap terug nemen om mij onder strikte medische begeleiding voor mijn ziekte te laten behandelen. Want ik wil niets liever dan deze stad terug gezond mee te besturen. Er is niets mooier. Niets dankbaarder",aldus de persmededeling.

Mijn ziekte onder controle krijgen, is moeilijk.

De Wever tijdelijk bevoegd

Later vandaag zal burgemeester Bart De Wever aan het schepencollege voorstellen dat hij Van Campenhouts bevoegdheden tijdens zijn afwezigheid overneemt. "De tijdelijke stap terug die Ludo neemt, is een noodzakelijke stap. Een moedige stap. Een stap waarin ik hem volledig ondersteun. Ik hoop hem snel in goede gezondheid terug te zien", laat hij weten.

Schepen van sociale zaken en Antwerps N-VA-voorzitter Fons Duchateau meldt dat de overdracht van Van Campenhouts bevoegdheden vandaag op de gemeenteraad besproken wordt. "Over Ludo's terugkeer kunnen we nog niets zeggen. Zijn herstel is voor ons de absolute prioriteit." Duchateau voegt daar nog aan toe dat de partij niet communiceert over de aard van zijn behandeling. "Ludo heeft een poging gedaan om zijn ziekte te bestrijden met ambulante opvolging. Hij heeft daar heel hard voor gevochten, maar hij heeft zelf vastgesteld dat het op die manier niet ging. Daarom zal hij zich nog intensiever laten begeleiden, om opnieuw volledig gezond te houden."

Wanneer Ludo terugkeert, weten we nog niet. Zijn herstel is voor ons het belangrijkste.

De Wever is naast burgemeester ook bevoegd voor externe relaties, marketing en communicatie, coördinatie bovenlokale fondsen, ontwikkelings­samenwerking en loketten in Antwerpen. Van Campenhout is naast schepen ook Vlaams volksvertegenwoordiger.  

Meest gelezen