MBE-Photography

Nog 3 kippenbedrijven geblokkeerd voor fipronil

Als gevolg van de fipronilbesmetting die deze zomer is ontdekt, zijn nog altijd drie kippenbedrijven geblokkeerd.  

In de eieren die de kippen van de geblokkeerde bedrijven leggen zit nog altijd te veel fipronil. Dat middel werd gebruikt om bloedluis te bestrijden, maar is verboden. Eén van de geblokkeerde bedrijven moet elke dag 37.000 besmette eieren vernietigen. Dat doen ze al sinds begin augustus. Op het hoogtepunt van de fipronilcrisis deze zomer waren meer dan 90 kippenbedrijven geblokkeerd. Als gevolg van de crisis is de eierprijs wel gestegen. 

In Bocholt, in Limburg is een boerderij met kippen geruimd, omdat er een besmetting van het anti-luizenmiddel fipronil is vastgesteld. Het gaat om een opfokbedrijf van leghennen. Het bedrijf was eerder al geblokkeerd door het Federaal Voedselagentschap, omwille van de fipronil-besmetting. Maar de opruiming van gisteren gebeurde op vraag van het bedrijf zelf omdat het de fipronil niet verwijderd krijgt uit de stal. Die werd in mei van dit jaar gereinigd door het Nederlandse bedrijf Chickfriend. Dat is een van de bedrijven die beschouwd wordt als bron van de fipronilbesmetting. Twee bedrijfsleiders van Chickfriend zijn opgepakt op verdenking van verspreiding van fipronil.

Meest gelezen