"Beste Theo Francken, waar zijn die "linkse puinhopen"?"

De N-VA en staatssecretaris Theo Francken sturen veel verwijten naar links. Even factchecken: kan links wel die "puinhopen" hebben achtergelaten? Opkuisen, die retoriek

opinie
Opinie
Aansturen van de 'opinie' teaser o.a. op de home pagina en 'opinie' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'opinie' overzichtspagina

Over de #opkuisen-tweet van Theo Francken is al veel inkt gevloeid. De aandacht hiervoor zal in dit artikel dan ook beperkt blijven, al blijft die bewuste tweet wel de aanleiding voor dit stuk dat een kwalijke tendens wil aankaarten, in het bijzonder bij N-VA.

Waar baseren die politici zich namelijk nog op? Het enige dat centraal lijkt te staan is een retoriek die onrespectvol is, bol staat van de onjuiste informatie en tracht te verdelen op alle mogelijke manieren. 

Die tweet is op zijn minst ongepast en onrespectvol te noemen, dat lijkt Francken intussen ook zelf te beseffen.

Natuurlijk doken na de tweet ook al snel ‘bewijzen’ op van wat zou moeten aantonen dat Francken niet de eerste is die zich schuldig maakt aan dit taalgebruik. Zo deed onderstaande afbeelding de ronde op het wereldwijde web.

Het cruciale verschil van bovenstaande krantenkoppen met de tweet van Theo Francken is echter dat het hier in alle gevallen over instituties gaat: de federale politie, België, het parlement, het gemeentebestuur van Charleroi, de Brusselse politiek en tot slot de NMBS.

Niet over een park waar mensen op de vlucht verblijven. Een hemelsbreed verschil in de context.

Na honderden afkeurende reacties op Franckens tweet volgde al snel een nieuwe tweet van de staatssecretaris.

“De linkse puinhopen zijn immens.” Tijd voor een factcheck.

Een aparte minister of staatssecretaris voor de bevoegdheden Asiel en Migratie is er nog maar sinds 2008. In chronologische volgorde zijn dat sinds 2008 volgende politici geweest: Annemie Turtelboom, Melchior Wathelet, Maggie De Block en nu Theo Francken.

Allemaal liberalen, christendemocraten of Vlaams-nationalisten.

Of er al dan niet puinhopen zijn laten we in het midden, maar die puinhopen kunnen in ieder geval al niet de schuld van links zijn. Sinds 2008, al 9 jaar, geen linkse puinhopen bij Asiel en Migratie dus.

Of is er meer? Voor 2008 was de minister van Binnenlandse Zaken immers bevoegd voor de domeinen Asiel en Migratie. Wanneer we vanaf 2008 teruggaan in de tijd en kijken welke ministers van Binnenlandse Zaken er geweest zijn komen we de eerste linkse minister pas tegen in het jaar 1999: Luc Van den Bossche.

Welke linkse puinhopen? 18 jaar zonder linkse puinhopen mijnheer Francken! 

"Even serieus blijven"

We kennen de N-VA al langer als de partij die links te pas en te onpas in een slecht daglicht probeert te stellen. Een zeer kwalijke evolutie, aangezien hun berichtgeving dikwijls op foutieve informatie of leugens geïnspireerd is.

Nauwelijks drie dagen later maakt Johan Van Overtveldt, minister van Financiën, dezelfde fout. Nog pijnlijker deze keer zelfs. In een discussie tussen hem en John Crombez, die zich (weeral) op twitter afspeelt, laat de minister onderstaand bericht achter.

We gaan het u niet aandoen om hier een lijst te publiceren die teruggaat in de tijd tot we de laatste SP.A-minister voor Financiën tegenkomen, dat zou ons te ver leiden.

Om u te helpen, de laatste ‘SP.A-minister’ voor Financiën is Eugène Soudan. Die naam doet niet direct een belletje rinkelen? Dat zal u ook niet verwonderen als u weet dat dit nog een politicus is uit de tijd dat de SP.A nog de Belgische Werklieden Partij heette.

Ja inderdaad, het is al van 1938 geleden dat er nog een Vlaamse socialist (en socialist tout court) minister van Financiën was. Dat is maar liefst 79 (negenenzeventig!) jaar geleden. Even serieus blijven, mijnheer Van Overtveldt.

Foute retoriek

De N-VA lijkt meer en meer gekenmerkt te worden door een impulsieve retoriek die feitelijke onjuistheden bevat. Op amper enkele dagen tijd gaan twee belangrijke kopfiguren van de N-VA zwaar de mist in, en dit ook zonder dat daar klaarblijkelijk al te veel vraagtekens bij worden geplaatst.

Politiek begint bij correcte informatie, anders is er geen gefundeerde basis om verder in debat te treden.

Burgers hebben ook recht op die correcte informatie, in plaats van politici die voor politiek gewin wat boude uitspraken op het internet gooien. Dit zijn zaken om in het oog te houden, die niet zomaar kunnen passeren.

Let dus op, als u nog eens berichten van deze politici leest. Het is heus niet altijd de schuld van links, soms zelfs al 79 jaar niet.

En aan Theo en Johan rest er maar één boodschap: opkuisen, die retoriek.

---

VRT Nieuws wil op vrtnws.be een bijdrage leveren aan het maatschappelijk debat over actuele thema’s. Omdat we het belangrijk vinden om verschillende stemmen en meningen te horen publiceren we regelmatig opinieteksten. Elke auteur schrijft in eigen naam of in die van zijn vereniging. Zij zijn verantwoordelijk voor de inhoud van de tekst.

Meest gelezen