Ik spot, ik spot... een iPod in de living van de Queen en Harry lost jetlag van Foo Fighters op

Elke zondag brengen we u wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland.  De Britse pers heeft deze week de traditioneel ogende living van de Queen op Balmoral binnenstebuiten gekeerd en zowaar een gadget gevonden. In New York vond de jaarlijkse Algemene Vergadering van de VN plaats. De koninginnen Máxima en Rania en prinses Mabel trokken er als gekken van hot naar her, met een paar verrassende ontmoetingen tot gevolg.  En de Foo Fighters kregen een kussentje én een mep van hun vriend, prins Harry, cadeau.

De zilverkleurige iPod van Balmoral

Het gerucht liep al een tijdje onder Britse royaltyjournalisten, maar één foto vanop Balmoral Castle en het was bevestigd: de Queen (91) bezit een oud iPod-model met geluidsbox.

Koningin Elizabeth had een audiëntie op haar Schotse residentie met de gouverneur-generaal van Australië, Peter Cosgrove, en zijn vrouw Lynne. Wie goed kijkt, ziet op de achtergrond de iPod prijken. Tussen het traditionele decor van statige schilderijen, het groene vast tapijt, knetterend haardvuur en marmeren schouw door valt het hebbedingetje best wel op.   

Vraag rijst meteen welke nummers er op de playlist zouden staan? Als we de Britse pers mogen geloven: "Dancing Queen" van Abba, "Sing" van Gary Barlow, "Cheek to cheek" van Fred Astaire en "The white cliffs of Dover" van Vera Lynn. De iPod kan wel eens het geschenk van voormalig Amerikaans president Barack Obama zijn. Hij werd acht jaar geleden ontvangen op Buckingham Palace en gaf haar het gadget.

Veel schoon volk in "gekkenhuis" New York

In New York hebben de Verenigde Naties (VN) naar jaarlijkse gewoonte een Algemene Vergadering gehouden met als gevolg een volle agenda voor tal van vrouwelijke royals of invloedrijke vrouwen. De Nederlandse koningin Máxima trok van hot naar her als pleitbezorgster van inclusieve financiering (toegankelijk maken van financiële diensten voor iedereen), had een galadiner met Melinda Gates en ontmoette Ivanka Trump, onderneemster en adviseur van president Donald Trump. Zij postte nadien een foto om Máxima te bedanken voor haar onvermoeibare inzet.

Máxima zet zich al tien jaar in voor inclusieve financiering. "Toen ik begon met dit project ging het niet zo gemakkelijk. Met de hedendaagse technologieën denk ik dat het moet lukken. Toch voor ik met pensioen ga, mocht ik dat ooit doen", grapte ze tijdens een toespraak.

Het moet lukken voor ik met pensioen ga

Ook schoonzus, prinses Mabel was in New York. Zij voert strijd tegen kindhuwelijken als voorzitter van de organisatie Girls Not Brides. Hoewel ze de Algemene Vergadering een beetje als een "soort gekkenhuis" aanvoelt - wegens een drukte van jewelste -, vindt ze het toch nuttig om in New York samen te kunnen werken.

"Er begint vooruitgang te komen. Als je kindhuwelijken niet beëindigt, kan je er ook niet voor zorgen dat alle meisjes naar school gaan of moedersterfte eindigt", benadrukte Mabel tegenover het Nederlandse tv-programma "Blauw bloed". De prinses zat ook rond de tafel met Malala, de bekende Pakistaanse kinderrechtenactiviste die de Nobelprijs won.

De Jordaanse koningin Rania stond dan weer op het podium met de populaire Canadese premier Justin Trudeau om hem een Global Citizens Award te overhandigen, en dat om de vluchtelingenproblematiek met "morele autoriteit en mededogen" aan te pakken.

Rania schreef ook uitzonderlijk een opiniestuk voor CNN.com. Daarin is de koningin kritisch voor rijke, welvarende landen die niet - zoals haar land - "het juiste doen" voor de vluchtelingen.

"De voorbije zes jaar hebben we 1,3 miljoen Syrische vluchtelingen opgenomen en dat kost jaarlijks 1,6 miljard euro. Onze leerkrachten kloppen dubbele shiften voor de meer dan 130.000 vluchtelingen die recht hebben op onderwijs. Onze infrastructuur, sociale voorzieningen en economie barsten onder de druk. Desalniettemin doen Jordanië en andere landen voort", schrijft Rania.

Wereldleiders, doe het juiste voor de vluchtelingen

"Ik roep de wereldleiders die deze maand in New York zijn op om het juiste te doen. Negeer problemen niet. Wandel in de voetsporen van vluchtelingen en kom hen tegen op hun (vlucht)route, weg van de wanhoop richting waardigheid."

Jetlag? Prins Harry lost het op met een mep

Dat de Britse prins Harry maatjes is met The Killers, dat wisten we. Maar nu blijkt hij ook goed overeen te komen met de Foo Fighters. Frontman Dave Grohl en drummer Taylor Hawkins verklapten zelfs een paar geheimpjes aan de BBC.

Hawkins zag de prins voor het eerst drie jaar geleden voor een concert op een ambassade.  "Ik was doodmoe, en zei dat ik een jetlag had en nog het podium op moest. En hij sloeg me plots in het gezicht... en ik ... ik dacht "wat is me dit?" Maar het was fantastisch! Harry is gewoon een van de jongens."

De prins dook ook uit het niets op bij Grohl toen die in 2015 in een Londens ziekenhuis lag voor een operatie. "Hij was een van de eerste mensen die me bezocht en had een geschenkje mee, een kussentje voor mijn iPad." De nanny van Grohls kinderen stond ook in de kamer en had helemaal niet door dat het de prins was. Harry was alleen gekomen, zonder entourage, geheel onopvallend. "Hij is een geweldige kerel", besluit Grohl.

En die kerel verjaarde trouwens. Clarence House, de communicatiedienst achter prins Charles, tweette volgende nostalgische foto:

Meest gelezen