Scheurtjes kerncentrale Tihange zijn er al van 1975

De scheurtjes in de kerncentrale van Tihange 2 zijn er al van toen het gebouwd werd in 1975.  Dit is gebleken uit een rapport dat het Duitse magazine Der Spiegel heeft kunnen inzien. Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) zegt dat het daarvan op de hoogte was, maar dat de scheurtjes destijds niet als problematisch werden gezien.  

Het was Duits parlementslid van de groenen Sylvia Kotting-Uhyl die de kat de bel heeft aangebonden. De scheurtjes zijn gedetecteerd tijdens een onderzoek bij de bouw in 1975. Maar volgens Erik Hulsbosch van het FANC was men toen al op de hoogte en heeft men geconcludeerd dat de kerncentrale veilig uitgebaat kon worden. Diezelfde scheurtjes zijn in 1977 en in 2012 gedetecteerd.

Het zijn dezelfde scheurtjes

Had men toen niet moeten concluderen dat de scheurtjes in de toekomst voor problemen kunnen zorgen? "Ik weet niet goed hoe het dossier destijds werd geëvalueerd, we weten wel dat de conclusie om de kernscentrale te exploiteren wetenschappelijk onderbouwd was. En dat het op zich geen impact had", zegt Hulsbosch van het FANC. 

Erik Hulsbosch begrijpt dat er heel wat vragen zijn vanuit Duitsland over de kerncentrale van Tihange en probeert ook altijd een antwoord te bieden.  De kerncentrale ligt op amper 65 km van de Duitse grens en wordt door Duitse politici aangehaald tijdens de campagne voor de verkiezingen. Zondag zijn er parlementsverkiezingen in Duitsland.

Scheurtjes kerncentrale Tihange zijn er al van 1975

Meest gelezen