© Gunter Nezhoda - creative.belgaimage.be

Topradio naar Raad van State tegen beslissing Gatz: "Fouten en slordigheden in verslag"

Dancezender Topradio stapt naar de Raad van State tegen de beslissing van Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open VLD) om de zender geen vergunning meer te geven. Dat staat in De Standaard en het nieuws wordt bevestigd door directeur Bruno Heyndrickx. Volgens de zender zijn er fouten gebeurd bij de evaluatie van de zender.

Minister Gatz erkende vorige week vier nieuwe netwerkradio's, een nieuw type zender. De vergunningen gingen naar S-Radio van SBS, Hit FM (dat zich vooral op een vrouwelijk publiek gaat richten), VBRO (met een duidelijk Nederlandstalig profiel) en Stadsradio Vlaanderen (dat een brug wil slaan tussen de lokale radio en de landelijke).

Dossier

Topradio greep naast een licentie. De zender had een dossier ingediend in dezelfde categorie als Hit FM en begrijpt niet dat die laatste het pleit heeft gewonnen. "Topradio en Ment (dat eveneens naast een licentie grijpt, red.) waren de zenders met de grootste groeimogelijkheden op de nationale reclamemarkt", zei directeur Bruno Heyndrickx onmiddellijk. "Zij worden nu vervangen door twee producten waarvan we weten dat ze op dit moment niet leefbaar zijn en dus geen kwalitatieve radio kunnen maken."   

Volgens Heyndrickx staan er in het evaluatieverslag van Gatz tal van "fouten en slordigheden". Dat verslag werd opgesteld door een onafhankelijke jury, die, aldus de Topradio-directeur, bestond uit "tijdelijk aangetrokken contractuelen" op het kabinet van Gatz. "De competenties van die personen zijn niet bekend. Ik heb ernstige vragen over de manier waarop die evaluatie gebeurd is. Het is niet evident dergelijke gespecialiseerde materie te beoordelen."    

Half jaar

Dat een procedure voor de Raad van State minstens een half jaar aansleept, terwijl de zender al binnen drie maanden uit de ether moet, is daarbij geen issue. "We leven in een rechtsstaat. Hier is sprake van grote onrechtvaardigheid", zegt Heyndrickx. "Wij blijven er van overtuigd dat we het beste dossier hebben voor een doelgroepenradio."

Meest gelezen