Voltijdse werknemer verdient gemiddeld 3.445 euro bruto per maand

Een werknemer met een voltijdse baan verdiende in 2015 gemiddeld 3.445 euro bruto per maand, ongeveer 1 procent meer dan in 2014. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie. De loonkloof tussen mannen en vrouwen bleef onveranderd.

Uit de jaarlijkse lonendoorlichting van de FOD Economie blijkt dat de meeste cijfers licht hoger liggen dan een jaar geleden. Zo verdient de helft van de werknemers meer dan 3.095 euro (een jaar geleden was dat 2.976 euro), 10 procent verdient zelfs minstens 5.308 euro per maand.

Wat niet veranderde, is de loonkloof. Die bedraagt 6 procent als je alleen naar de voltijds tewerkgestelde vrouwen en mannen kijkt. Als je alle werknemers in beschouwing neemt, dan ligt het bruto maandloon van vrouwen gemiddeld een vijfde lager dan dat van mannen. Dat komt omdat vrouwen vaker deeltijds werken.

De lonen liggen het hoogst in de petrochemie, de laagste lonen worden in de horeca betaald

Volgens de cijfers van de FOD Economie liggen de lonen het hoogst in de petrochemie. Het loonzakje is er ruim de helft groter dan het gemiddelde. De laagste lonen worden daarentegen in de horeca betaald.

Kelners en barmannen staan dan ook weinig verrassend helemaal achteraan de rij wanneer de lonen worden uitbetaald. Met een gemiddeld bruto maandloon van 2.176 euro verdienen ze nog minder dan kappers en schoonheidsspecialisten (2.186 euro), en huishoudelijke hulpen en schoonmakers (2.221 euro).

Directeurs van grote ondernemingen verdienen al even weinig verrassend het meest: gemiddeld 9.285 euro. Hun maandloon ligt 170 procent boven het nationaal gemiddelde. De top tien van best betaalde beroepen wordt vervolledigd door managers, kaderleden en specialisten in exacte wetenschappen.

Pendelen naar Brussel loont vanuit financieel oogpunt, zo blijkt nog, aangezien werkgevers er een gemiddeld loon van 3.972 euro uitbetalen. In het arrondissement Dinant verdienen de werknemers het minst.

Studeren ten slotte heeft een positieve invloed op het loon. Houders van een master-diploma bijvoorbeeld verdienen de helft meer dan de gemiddelde werknemer.

Meest gelezen