Radio 2 West-Vlaanderen

Westhoek-Jeugd wil jongste spelers goede manieren leren, velen denken dat ze Messi zijn

Bij voetbalclub KVK Westhoek-Jeugd in West-Vlaanderen willen ze meer dan ooit meehelpen aan de opvoeding van de kinderen.

Voor spelers van 5 tot 9 jaar komen er 9 doelstellingen, ze moeten bijvoorbeeld beleefd, ambitieus en ordelijk zijn. 

Talent alleen volstaat niet om het te maken als voetballer. Je moet ook een goed voorbeeld geven, beleefd zijn. Daar wringt soms het schoentje. En daar wil de voetbalclub nu aan verhelpen. Een scheidsrechter spreek je bijvoorbeeld aan als "mijnheer of mevrouw de scheidsrechter".

Elke maand komt één van de negen doelstellingen aan bod, de spelers kunnen op die manier op het einde van het seizoen negen stempeltjes op een kaart bijeen sparen en dan is de opdracht geslaagd.

Geen verwaande spelers

Knoop zelf je schoenen en draag zelf je sporttas, in plaats van je vader of moeder. Wie nu al gewend is dat zijn sporttas door iemand anders gedragen wordt, zal dat later ook maar normaal vinden. Geen verwaande spelers kweken, dus. Talent is iets, maar karakter is even belangrijk.

"Een volgende stap kan dan misschien ook de aanpak zijn van sommige ouders of trainers die langs de zijlijn staan te brullen", grapt Geert Glorie van KVK Westhoek, de initiatiefnemer van de negen doelstellingen.

"Beleefd zijn, eerlijk zijn, het goede voorbeeld geven, zo speciaal is dat niet. In onze maatschappij zijn dat zaken die aan het verdwijnen zijn, dus dachten wij, als voetbalclub is het ook onze taak om daar aandacht aan te besteden. We zullen dat doen samen met het gezin en de school."

Meest gelezen