AP

Zaakvoerders Puppy House vrijgesproken voor oplichting met Oost-Europese hondjes, wel boete voor inbreuken dierenwelzijn

De zaakvoerders van Puppy House werden door de Antwerpse rechtbank vrijgesproken voor oplichting met Oost-Europese hondjes. De broodfokkers krijgen wel een boete voor inbreuken op dierenwelzijn, maar geen verbod op het handelen in hondjes. De rechtszaak was een primeur: voor het eerst stonden de broodfokkers van puppy's terecht. 

Het was een waslijst aan klachten waarvoor de twee zaakvoerders van Puppy House uit het Antwerpse Boechout terechtstonden. De broodfokkers verkopen zo'n 2.000 puppy's per jaar, meestal afkomstig uit Oost Europa. En net daar knelt het schoentje: de fokkers werden ervan beschuldigd honderden puppy's te jong of niet ingeënt in te voeren en te verkopen aan onwetende kopers. 

Maar de Antwerpse rechtbank heeft de hondenfokkers nu vrijgesproken voor grootschalige oplichting met puppy's. Ze mogen ook nog altijd honden verkopen. Wel krijgen ze een boete van 3.000 euro voor inbreuken op het dierenwelzijn en verliezen ze ook een winst van 191.000 euro voor het verkopen van honden.

Advocaat Gaia: "Signaal dat het gedaan moet zijn met de massale import van Oostblokpuppy's"

Dierenrechtenorganisatie Gaia is tevreden met de uitspraak. "Het is de eerste keer in Europa dat een strafrechter een dergelijke strenge uitspraak doet ten aanzien van broodfokkers. De rechter heeft hier een signaal gegeven dat het moet gedaan zijn met de massale import van Oostblokpuppy's die in Oost-Europa 100 of 150 euro kosten, maar hier voor een veelvoud verkocht worden. En dat terwijl ze wel ziek zijn of zelfs niet gevaccineerd", laat Anthony Godefroid, advocaat van Gaia  weten. 

Meest gelezen