AFP or licensors

Trump: "Als Noord-Korea zo blijft voortdoen, zullen ze hier niet lang meer zijn"

Als Noord-Korea zo blijft voortdoen, "dan zullen ze hier niet lang meer zijn". Die dreigende boodschap plaatste de Amerikaanse president Donald Trump op Twitter, als reactie op de toespraak van de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken bij de Verenigde Naties. De spanningen tussen beide landen loopt zo weer een stukje hoger op.

Het was de Noord-Koreaanse minister Ri Yong Ho die voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties een antwoord gaf op de forse taal van Trump eerder deze week daar. De Amerikaanse president dreigde toen met "een totale vernietiging" van Noord-Korea.

De minister van Buitenlandse Zaken noemde Trump een "megalomaan" en een "meesterleugenaar".  De bedreigingen van Trump om Noord-Korea volledig te vernietigen, maken een bezoek van onze raketten aan heel de VS "nog onvermijdelijker", aldus de minister. Volgens hem is niet Kim Jong-un, maar wel Trump zelf op "zelfmoordmissie". 

Nucleaire hamer

Pyongyang heeft geen erkenning nodig van de internationale gemeenschap voor zijn nucleaire capaciteiten, en zolang de internationale gerechtigheid niet geschiedt, "is de nucleaire hamer van de gerechtigheid" de enige optie, zo klonk het. 

Ri verzekerde nog dat er geen bedreiging zou zijn tegen de landen die niet deelnemen aan de Amerikaanse acties tegen Noord-Korea. Hij stelde dan ook dat er geen reden is voor de VS om Zuid-Korea en Japan, waarnaar hij verwees als knechten, bij de situatie te betrekken.

Video player inladen...

President Donald Trump kan niet lachen met de uitspraken van de Noord-Koreaanse minister. "Ik heb net de buitenlandminister van Noord-Korea gehoord bij de VN. Als hij de gedachten van "Little Rocket Man" blijft verkondigen, dan zullen ze hier niet lang meer zijn", zo zegt hij op Twitter.

Bommenwerpers

Dat de Verenigde Staten het menen, wilden ze gisterenavond ook nog eens fysiek duidelijk maken. Toen vlogen Amerikaanse bommenwerpers en jachtvliegtuigen langs de oostkust van Noord-Korea, zij het wel nog in internationaal luchtruim. 

Volgens het US Pacific Command was het geleden van de jaren negentig dat een Amerikaans gevechtsvliegtuig nog zo ver noordelijk van de gedemilitariseerde zone, die Noord- en Zuid-Korea scheidt, had gevlogen. "We benadrukken hoe ernstig we het roekeloze gedrag van Noord-Korea nemen", zegt het Pacific Command.

De B-1B Lancer-bommenwerpers werden door F-15C Eagle-gevechtsvliegtuigen geëscorteerd vanop de legerbasis in Guam, het eiland dat Noord-Korea nog bedreigde met raketaanvallen. De vlucht was "een duidelijke boodschap" over de militaire opties van de VS "om elke bedreiging te verslaan", aldus het Pacific Command.

"Het Noord-Koreaanse wapenprogramma is een ernstige bedreiging voor de Aziatisch-Pacifische regio en de volledige internationale gemeenschap. We zijn voorbereid om het volledige scala van militaire mogelijkheden te gebruiken om de VS en onze bondgenoten te verdedigen."

Meest gelezen