Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Betoging in Parijs tegen hervorming arbeidsmarkt van president Macron

In Parijs hebben tienduizenden mensen betoogd tegen het beleid van president Macron. De manifestanten verzetten zich tegen de hervorming van de arbeidsmarkt, ze vindat die een sociale staatsgreep.

Macron ondertekende gisteren plechtig een aantal wetsontwerpen die de arbeidsmarkt aanzienlijk soepeler maken. Zo wordt het makkelijker om werknemers te ontslaan. En arbeiders en bedienden zullen ook in kleine en middelgrote ondernemingen, - waar er geen vakbondsvertegenwoordiging is -, kunnen onderhandelen over hun loon- en arbeidsvoorwaarden. De vakbonden noemen dat een "uitholling van het sociaal statuut". 

De betoging was georganiseerd door de radicaal linkse politicus Jean-Luc Melenchon en kreeg de steun van kleinlinkse groeperingen. Volgens de organisatoren waren er 150.000 deelnemers. De politie hield het op 30.000. Melenchon behaalde in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen in april 20% van de stemmen. De linkse vakbond CGT organiseerde deze maand al twee actiedagen tegen de hervormingen, maar die hadden maar een beperkt succes. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen