Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

China beperkt oliehandel met Noord-Korea

China beperkt vanaf 1 oktober de uitvoer van verschillende olieproducten naar Noord-Korea. Dat heeft het ministerie van Handel in Peking bekendgemaakt. China zal vanaf vandaag ook geen textiel meer invoeren uit Noord-Korea. China is de belangrijkste handelspartner van Noord-Korea. 

Het lijkt China dus menens met het toepassen van de nieuwe sancties tegen Noord-Korea die onlangs unaniem zijn goedgekeurd door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. De sancties kwamen er na de zesde en tot nu toe krachtigste kernproef van Noord-Korea begin deze maand.  China kondigde vanmorgen aan dat vanaf vandaag alle import van textiel vanuit Noord-Korea verboden is. Contracten die afgesloten zijn voor 11 september zullen wel nog gehonoreerd worden. Voorwaarde is wel dat de importformaliteiten afgerond zijn voor 10 december om middernacht.

De export van brandstofproducten vanuit China naar Noord-Korea wordt sterk aan banden gelegd. Vanaf vandaag is de export van onder meer vloeibaar gas naar Noord-Korea verboden. En vanaf 1 oktober wordt de export van geraffineerde olie aan banden gelegd. China is voor Noord-Korea de belangrijkste handelspartner.  De handel met China maakt 90 procent uit van alle economische betrekkingen van Noord-Korea met de rest van de wereld.

Meest gelezen