Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Iran meldt succesvolle test met een ballistische raket

Iran zegt dat het een succesvolle test heeft uitgevoerd met een nieuwe ballistische raket. Beelden van de test zijn uitgezonden op de staatstelevisie. De test komt enkele dagen nadat de Amerikaanse president Donald Trump in zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de VN felle kritiek had geuit op het regime in Teheran.

De Khoramshahr-raket werd eerder op de dag voorgesteld tijdens een militair défilé waarbij het begin van de oorlog tussen Iran en Irak in 1980 werd herdacht. Volgens Iraanse media heeft de raket een reikwijdte van 2.000 kilometer en kan ze meerdere kernkoppen dragen. 

De lancering van de raket werd uitgezonden op de staatstelevisie, maar werd ze plaatsvond is niet duidelijk.

De test komt op een moment dat de spanningen tussen Iran en de VS zijn toegenomen. Eerder deze week uitte de Amerikaanse president Trump tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties felle kritiek op het Iraanse regime. Hij had het vooral gemunt op het nucleaire akkoord dat zijn voorganger Barack Obama sloot met Iran.

De Iraanse president Hassan Rouhani, die het nucleaire akkoord met Obama afsloot, reageerde gisteren naar aanleiding van het militaire défilé al op de kritiek van Trump. Hij kondigde aan dat Iran zijn raketprogramma zal uitbreiden. 

Meest gelezen