Lage-emissiezone Antwerpen levert al 7 miljoen euro op: "Maar geen spaarvarken voor de stad"

In de eerste zes maanden van de lage-emissiezone in Antwerpen zijn er 56.000 boetes uitgeschreven aan mensen die toch met hun vervuilende auto het centrum inreden. Dat komt neer op zo'n 7 miljoen euro, schrijft Het Laatste Nieuws. Maar die cijfers moeten worden gerelativeerd, zegt het stadsbestuur. 

De lage-emissiezone in het Antwerpse stadscentrum startte op 1 februari van dit jaar. Na een gedoogbeleid van één maand werden er vanaf maart ook boetes uitgedeeld aan mensen die toch nog met hun té vervuilende auto het centrum inreden. 

In zes maanden tijd werden er 62.376 overtredingen vastgesteld, zo blijkt. Niet iedereen kreeg echter een boete in de bus, want soms ontbreken er nog wat gegevens in de databanken. Uiteindelijk kregen 56.000 mensen een boete.  Aangezien elke overtreding 125 euro kost, heeft de lage-emissiezone in totaal al 7 miljoen euro "opgeleverd".

Maar die cijfers moeten worden genuanceerd, zo is te horen bij het kabinet van schepen van Leefmilieu Nabilla Ait Daoud (N-VA). "Dit is geen spaarvarken voor de stad. De inkomsten investeren we opnieuw in duurzame maatregelen die het milieu ten goede komen."

Bovendien zijn er steeds meer wagens die voldoen aan de voorwaarden van de lage-emissiezone, zo benadrukt het kabinet. 

Meest gelezen