AFP or licensors

Experts raken het eens: "Lichte aardschok in Noord-Korea was natuurlijke beving"

De aardbeving van 3.4 in Noord-Korea vanmorgen blijkt uiteindelijk een natuurlijke aardschok.  Dat heeft nu ook China toegegeven. China kwam als een van de eersten met het nieuws, en zei dat het wellicht om een nieuwe nucleaire test zou gaan, maar andere landen waren terughoudender.  

De aardbeving deed zich voor rond half 5 in de namiddag (plaatselijke tijd) in de regio van Kilju, in het noordoosten van het land. Volgens Chinese experts vond de beving plaats aan de oppervlakte, en ook dicht bij de site waar eerder een waterstofbom was getest, begin september. China zei dan ook dat het wellicht om een atoomproef ging.

Maar Zuid-Korea zei dan weer dat uit de analyse van de seismische golven en het ontbreken van geluidsgolven blijkt dat het niet gaat om een kunstmatige ontploffing. Ook Japan reageerde terughoudend. Wat later kwam het Amerikaanse Geological Survey-instituut. Dat zei dat het "niet kan bevestigen dat de aardbeving door de mens is veroorzaakt of natuurlijk was." Het plaatste het centrum van de beving wel vlak bij de plaats van een vorige test, zoals China eerder zei.   

Zuid-Korea en Japan waren terughoudender dan China, en ook Amerikaanse experts konden bevestigen noch ontkennen

Ook volgens de nucleaire waakhond CTBTO was het "niet waarschijnlijk" dat het om een door de mens uitgelokte beving gaat. Vanavond kwam China dan met het bericht dat de beving bij nader inzien dan toch de kenmerken had van een natuurlijke aardschok.

Overigens vond er net vandaag een grote mars tegen Donald Trump plaats, in het kader van de hoog oplopende spanning tussen Pyongyang en Washington (foto onderaan).

AFP or licensors

Meest gelezen