Meer dan 1 miljoen euro voor begeleiding kankerpatiënten bij werkhervatting

Vanaf september bieden de Gespecialiseerde centra voor Opleiding, Begeleiding en Bemiddeling (GOB's) met het programma Rentree (ex-)kankerpatiënten die professioneel opnieuw aan de slag willen in Vlaanderen gratis begeleiding op maat aan. Ze krijgen daarvoor 1.101.450 euro steun van Kom op tegen Kanker.

"Weer aan het werk gaan is voor veel kankerpatiënten een belangrijke stap om hun leven opnieuw op te pakken. Alleen is het vaak geen evidentie. Door de behandeling kampen ze met vermoeidheid, angst of concentratieproblemen. Er is dan nood aan een intensievere begeleiding. Rentree helpt hen om toch die stap naar werk te kunnen zetten", zegt Marc Michils, algemeen directeur van Kom op tegen Kanker. 

Een Rentree-begeleidingstraject bestaat uit drie fasen: een eerste fase die start met een intakegesprek tussen de Rentree-coach en de (ex-)kankerpatiënt, de concrete voorbereiding van de werkhervatting met een re-integratieplan, actieplan of sollicitatiebegeleiding en tot slot de opvolging eenmaal de persoon weer aan het werk is. 

Kom op tegen Kanker financiert het initiatief tot eind 2019. De ambitie is om 700 (ex-)kankerpatiënten te begeleiden bij hun werkhervatting. Tijdens die periode meet de KU Leuven wat het effect is van de begeleiding en wat de kost per traject is. "Als die meting positieve resultaten oplevert, kan worden bekeken om het aanbod van Rentree structureel in te bedden", zegt Kom op tegen Kanker.

Meest gelezen