© Zoonar/lumen-digital - creative.belgaimage.be

Mensensmokkelaar vrij omdat justitie telefoontaps is kwijtgespeeld

In een onderzoek naar mensensmokkel is justitie belangrijke telefoontaps kwijtgespeeld. De rechtbank van Brussel heeft daarom de mensensmokkelaar vrijgesproken. 

De Iraakse mensensmokkelaar Ibrahim A. (37) werd in 2011 veroordeeld tot acht jaar cel omdat hij samen met 17 andere smokkelaars op parkings aan autosnelwegen illegalen op vrachtwagens zette naar het Verenigd Koninkrijk. Vorige week stond hij opnieuw terecht omdat hij de veroordeling aanvocht. Het gerechtelijk onderzoek is gebaseerd op deze verloren telefoontaps. Door de verloren taps kon de rechtbank niet anders dan de man over heel de lijn vrij te spreken. 

“Het Openbaar Ministerie heeft gefaald”

De telefoontaps zijn verdwenen omdat ze niet werden bewaard. Volgens de rechter heeft het Openbaar Ministerie daarom gefaald in de bewijsvoering.

Een vrijspraak is de enige mogelijke  juridische vertaling van wat er hier is gebeurd

Thomas Gillis

“Een vrijspraak is de enige mogelijke  juridische vertaling van wat er hier is gebeurd”, zegt advocaat van de mensensmokkelaar Thomas Gillis. 

"Structureel probleem"

“Men heeft in Brussel een systeem waarbij de gegevens van de telefoontap na een jaar automatisch worden gewist van de server”, vertelt Gillis. “Na een jaar moeten die gesprekken in elk dossier op een gegevensdrager worden gezet, op een cd-rom of USB-stick.”

Volgens Gillis is dit geen goed systeem. “Ik heb al meermaals meegemaakt dat er zaken misgaan, dat ze niet op een correcte manier op een gegevensdrager werden gezet of, zoals in deze zaak, waarbij men denkt dat de gesprekken wel op een cd-rom staan, maar de cd-rom niet meer te vinden is."

Hij voegt er nog aan toe: “Het is een structureel probleem en men zal op het niveau van het Parket-generaal en de procureur des Konings moeten samenzitten om het systeem te herzien." 

Onderzoek naar verdwenen telefoontaps 

Het onderzoek werd in het parket van Halle-Vilvoorde gevoerd, daar gaat men nu na hoe de telefoontaps zijn kunnen verdwijnen, zegt woordvoerster Carol Vercarre. Of het een structureel probleem is daar wou men geen verdere informatie over kwijt. 

Meest gelezen