Rik Van de Walle kijkt uit naar negende (en laatste) stemronde UGent: "Hoopvol, maar zijn er nog niet"

Als alles volgens plan verloopt, dan heeft de Universiteit van Gent komende dinsdag een nieuwe rector. Nu het andere duo zich heeft teruggetrokken, liggen alle wegen open voor het duo Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe. "We zijn hoopvol, maar zijn er nog niet."

De achtste stemronde bij de rectorverkiezingen aan de Universiteit van Gent leverde gisteren - alweer - geen winnaar op. Het duo Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe haalde zo'n 60 procent, het concurrerende duo Karin Raeymaeckers en Patrick De Baets kwam uit op net geen 40 procent. Niet genoeg voor een tweederdemeerderheid, dus.

Negende ronde

Komende maandag vindt een negende stemronde plaats en dan is er genoeg aan een gewone meerderheid. 50 procent, dus. Nu het duo Karin Raeymaeckers en Patrick De Baets zich terugtrok, ligt de weg dus helemaal open voor Van de Walle en Van Herreweghe. 

"We zijn bijzonder tevreden met het resultaat dat we in de achtste stemronde hebben gehaald", zegt Van de Walle in "De ochtend" op Radio 1. "In de negende ronde zal iedereen nu kunnen kiezen voor of tegen ons of ze kunnen zich onthouden. Het komt erop aan om meer voor- dan tegenstemmen te behalen."

50 procent bij de komende ronde zou wel moeten lukken.

"We zijn hoopvol, maar we zijn er nog niet", benadrukt de kandidaat-rector. "Acht stemrondes lang hebben we altijd ongeveer 60 procent gehaald. 50 procent bij de komende ronde zou dus wel moeten lukken. Maar we moeten nog even voorzichtig zijn."

Soap

De afgelopen vijf maanden was een behoorlijk turbulente periode, waarin de rectorverkiezing meer op een soap begon te lijken. "Het is evident dat er onrust is geweest", zo zegt Van de Walle. "Ik denk dat we nu een periode gaan nodig hebben om de onrust om te zetten in rust. Maar laten we duidelijk zijn: binnen de universiteit staan nu niet alle mensen met getrokken messen tegenover elkaar. De faculteiten zijn goed aan de slag."

Meest gelezen