Emilio Morenatti

Spaanse politie neemt gezag over Catalaanse politiediensten over

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de coördinatie over alle politiediensten in Catalonië, Spaanse én Catalaanse, overgenomen, melden Spaanse media. Een kolonel van de Spaanse Guardia Civil is aangesteld om de politie-operaties met het oog op het onafhankelijkheidsreferendum te leiden. De Catalaanse regering noemt de ingreep "onaanvaardbaar".

Met het geplande referendum over onafhankelijkheid in het vooruitzicht, is de spanning tussen de regering in Madrid en het Catalaanse regiobestuur al wekenlang te snijden.

Gisteren raakte bekend dat Spanje massaal agenten naar Catalonië heeft gestuurd om te voorkomen dat het referendum op 1 oktober plaatsvindt. In de haven van Barcelona kwamen enkele grote cruiseschepen aan, waarin duizenden -volgens Spaanse media tot zelfs 6.000- Spaanse agenten gehuisvest zouden zijn. 

Die agenten zouden de Catalaanse autonome politiedienst Mossos d'Esquadra enkel bijstaan, zo was gezegd, maar nu heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken een politieofficier van de Spaanse politiedienst Guardia Civil aangesteld om de operatie te leiden.

Catalaanse regering noemt beslissing "onaanvaardbaar"

In een televisietoespraak heeft minister van Binnenlandse Zaken Joaquim Forn van de regio Catalonië al aangekondigd dat de beslissing om de Catalaanse politiemacht onder Spaans gezag te plaatsen "onaanvaardbaar" is. "We verwerpen de poging van de centrale overheid om de Mossos d'Esquadra over te nemen, net zoals ze eerder de controle over de Catalaanse financiën heeft overgenomen", klinkt het.

Het hoofd van de Mossos d'Esquadra had eerder al aangegeven dat zijn dienst geen instructies zal aannemen van een vertegenwoordiger van de Spaanse centrale overheid.

De Mossos d'Esquadra, de Catalaanse politiediensten, vervangen sinds 2008 in Catalonië de Guardia Civil. Ze vormen dus de eigen politiedienst van de autonome regio. De dienst werkt onafhankelijk van de federale politie en staat los van Binnenlandse Zaken.

Meest gelezen