Video player inladen...

Spaanse politie neemt gezag over Catalaanse politiediensten over

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de coördinatie over alle politiediensten in Catalonië, Spaanse én Catalaanse, overgenomen, melden Spaanse media. Een kolonel van de Spaanse Guardia Civil is aangesteld om de politie-operaties met het oog op het onafhankelijkheidsreferendum te leiden. De Catalaanse regering noemt de ingreep "onaanvaardbaar".

Met het geplande referendum over onafhankelijkheid in het vooruitzicht, is de spanning tussen de regering in Madrid en het Catalaanse regiobestuur al wekenlang te snijden.

Gisteren raakte bekend dat Spanje massaal agenten naar Catalonië heeft gestuurd om te voorkomen dat het referendum op 1 oktober plaatsvindt. In de haven van Barcelona kwamen enkele grote cruiseschepen aan, waarin duizenden -volgens Spaanse media tot zelfs 6.000- Spaanse agenten gehuisvest zouden zijn. De komst van de cruiseschepen lokte verontwaardiging uit, maar ook hilariteit, want op een van de gevaartes is een gigantische tekening te zien van cartoonfiguurtjes zoals Tweety.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

In elk geval was eerst gezegd dat de agenten de Catalaanse autonome politiedienst Mossos d'Esquadra alleen maar zouden bijstaan om het onafhankelijkheidsreferendum te voorkomen. Maar nu heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken dus een politieofficier van de Spaanse politiedienst Guardia Civil aangesteld om de operatie te leiden.

Catalaanse regering noemt beslissing "onaanvaardbaar"

In een televisietoespraak heeft minister van Binnenlandse Zaken Joaquim Forn van de regio Catalonië aangekondigd dat de beslissing om de Catalaanse politiemacht onder Spaans gezag te plaatsen "onaanvaardbaar" is. "We verwerpen de poging van de centrale overheid om de Mossos d'Esquadra over te nemen, net zoals ze eerder de controle over de Catalaanse financiën heeft overgenomen", klinkt het.

Het hoofd van de Mossos d'Esquadra had eerder al aangegeven dat zijn dienst geen instructies zal aannemen van een vertegenwoordiger van de Spaanse centrale overheid. De Mossos d'Esquadra, de Catalaanse politiediensten, vervangen sinds 2008 in Catalonië de Guardia Civil. Ze vormen dus de eigen politiedienst van de autonome regio. De dienst werkt onafhankelijk van de federale politie en staat los van Binnenlandse Zaken.

Voorlopig nog rustig in de straten van Barcelona

De afgelopen dagen zijn er al veel protestmanifestaties geweest in de Catalaanse Barcelona. Deze nieuwe beslissing lijkt alleen maar olie op het vuur te zullen gieten.

Toch is het voorlopig nog rustig in Barcelona, zegt onze reporter ter plaatse Marijn Trio. De Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken heeft al opgeroepen tot kalmte. Hij verzekert de Catalanen dat de regionale politie haar werk zal blijven doen en geen macht uit handen zal geven. 

Meest gelezen