70.000 inwoners van Puerto Rico geëvacueerd omdat dam dreigt te breken: "Hun leven is in gevaar"

Op het Amerikaanse eiland Puerto Rico zijn 70.000 mensen in allerijl geëvacueerd omdat een stuwdam dreigt door te breken. De dam staat onder grote druk door de overvloedige regen na de doortocht van orkaan Maria. Het Amerikaans meteorologisch instituut (NWS) spreekt van een "zeer gevaarlijke situatie".

Door de overvloedige regenval na de doortocht van orkaan Maria staat de 90 jaar oude dam op het Guajatacameer onder grote druk.  Voorlopig is sprake van een kleine dambreuk, maar de overheid is bang dat de dam het volledig zal begeven.

Afgelopen nacht zijn de steden Isabela en Quebradillas in allerijl ontruimd. "Het leven van de inwoners is in gevaar", zegt het Amerikaans meteorologisch instituut, dat waarschuwt voor "een zeer gevaarlijke situatie". De inwoners zijn met bussen naar hoger gelegen gebied gebracht.

Helft van gemeenten afgesloten van de buitenwereld

De hulpverlening in Puerto Rico wordt fel bemoeilijkt doordat het grootste deel van het eiland nog altijd zonder stroom, telefoon of internet zit. Zowat de helft van de gemeenten is daardoor zo goed als afgesneden van de buitenwereld. Volgens gouverneur Ricardo Rossello van Puerto Rico kan het maanden duren voor het elektriciteitsnet helemaal kan worden hersteld.

Al zeker 13 mensen zijn om het leven gekomen na de doortocht van orkaan Maria. Meer dan 15.000 mensen verblijven in tijdelijke opvangcentra.

Meest gelezen